آیا هنوز از نوت بوک قدیمی و کند خود خسته نشده اید، با تکنیکهایی که در این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت، ممکن است بتوانید آن را تا آخرین لحظه عمر کاریش "سرپا" نگهدارید.
در سالهای اخیر، قیمت نوت بوک ها بطور قابل توجهی کاهش یافته است اما آنها هنوز تجهیزات گرانقیمتی به حساب می آیند. برای اکثر کاربران، خرید یک سیستم جدید در هر سال ( یا دو سال یکبار) به هیچ وجه عملی نیست. به همین دلیل، کاربران تلاش می کنند تا حداکثر بهره برداری ممکن را از نوت بوک های موجود خود بنمایند تا به بهترین بازگشت سرمایه دست پیدا کنند ( خواه این سرمایه گذاری در سطح 500 دلار باشد و خواه 3000 دلار) خوشبختانه با تنظیمات مناسب و چند وسیله جانبی اندک، می توانید عمر لپ تاپ خود را بطور چشمگیری افزایش دهید.
آن را خنک نگه دارید
هر چه لپ تاپ شما در شرایط "داغ تری" کار کند، احتمال اینکه با نوعی خرابی قطعات مواجه شود نیز بیشتر خواهد بود. اگر دائماً بر روی تخت خواب یا یک کاناپه دراز می کشید و از یک بالش بعنوان میزی برای قرار دادن لپ تاپ خود استفاده می کنید، به احتمال قوی دریچه های خروجی هوای آن را مسدود کرده و در نتیجه آن را در شرایط داغ تری قرار می دهد. با وجود آنکه شما نمی توانید کار زیادی برای خنک کردن یک نوت بوک از داخل انجام دهید، اما یقیناً می توانید از بیرون با این مشکل مقابله کنید. کارتان را به یک Pad خنک کننده ( شکل 1 ) آغاز کنید که گرمای تولید شده توسط نت بوک شما را با دو یا چند پنکه که از طریق یک اتصال USB تغذیه می شوند، پراکنده می نماید. شما می توانید با پرداخت هزینه قابل قبولی ، یک نمونه از این Pad ها را از تولید کنندگان معتبری نظیر Cooler Master وAntec و Targus خریداری نمائید. با استفاده از این ابزار ساده ، پنکه داخلی نت بوک شما دیگر مجبور نخواهد بود دائماً ( یا غالباً ) کار کند و به این ترتیب طول عمر ابزار خود را افزایش داده اید.
با اینحال، توجه داشته باشید که نباید از توجه مستقیم به پنکه های نت بوک خود غافل شوید: یکبار در ماه از یک قوطی هوای فشرده برای حذف گرد و غبار از تمام دریچه های هوای نت بوک خود استفاده کنید تا به پنکه ها اجازه دهید که کاملاً مؤثر باشند.
انتخاب SSD
در هر کامپیوتر، درایو دیسک سخت با صفحات ( Platter ) ظریف، هدهای Read/Write و سایر قطعات متحرک خود، بعنوان یک پاشنه آشیل واقعی در نظر گرفته می شود. یک ضربه ساده یا افتادن دیسک سخت می تواند آن را غیرقابل استفاده نماید. از سوی دیگر، درایوهای دیسک سخت استاندارد گرمای قابل توجهی را نیز تولید می کنند. یک راه حل برای این مشکل وجود دارد: یک درایو SSD ( Solid State Drive) این درایوها که با استفاده از حافظه غیر فرّار ساخته شده اند فاقد هر گونه قطعه متحرکی می باشند و این بدان معنی است که گرمای تولید شده توسط آنها بطور قابل ملاحظه ای کمتر است. این درایوها در عین حال آسیب پذیری بسیار کمتری در برابر شوک ، لرزش و دماهای بالا دارند. دفعه بعدی که تصمیم به خرید یک نت بوک می گیرید، به دنبال یک درایو SSD باشید. شما حتی می توانید ( در بسیاری از نت بوک های امروزی ) درایو دیسک سخت خود را با یک درایو SSD تعویض نمائید. البته باید به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که درایوهای SSD در حال حاضر با قیمت بالا و ظرفیت های ذخیره سازی محدودی عرضه می شوند. با افزایش حجم تولید و سطح تقاضای درایوهای SSD قیمت آنها کاهش یافته و در ظرفیت های بالاتری ارائه خواهند شد.
نت بوک خود را همانند یک تخم مرغ حمل کنید
تصور کنید که پس از یک سفر خسته کننده یا یک جلسه کاری طولانی نهایتاً به اتاق هتل خود رسیده اید و اولین کاری که انجام می دهید، پرتاب کردن کیف لپ تاپتان بر روی تخت خواب اتاق است. اما ناگهان کیف ( و لپ تاپ داخل آن ) سر خورده و بر روی زمین می افتد. آیا چیزی شکسته است؟ برای کاهش ریسک خطرات حرکتی، کیفی را برای لپ تاپ خود انتخاب کنید که حداکثر محافظت را فراهم نماید. برای مثال Targus خطی از کیف های مجهز به سیستم محافظتی Dome خود را ارائه می کند که در آنها بالشتکهای تعبیه شده در جداره های جانبی با فناوری Air-Protection ترکیب شده اند تا از صفحه نمایش، بدنه و گوشه های لپ تاپ شما محافظت نمایند. اگر به دنبال یک محصول شیک تر هستید می توانید CODi Courier را انتخاب کنید که نت بوک های تا 15 اینچ را در خود جای می دهد. البته تقریباً هر پوششی می تواند برای این منظور مورد استفاده قرارگیرد، البته به شرط آنکه به بالشتکهای مناسب مجهز باشد.
در هنگام حمل کیف لپ تاپ خود که فاقد ویژگیهای محافظتی است، از وارد کردن فشار بر آن خودداری نمائید. سعی کنید لپ تاپ ( و پوشش آن ) را از گوشه ها نگیرید . بهتر است آن را از بخش مرکزی ویا قسمتهای جانبی نگهدارید. ما تعداد زیادی از لپ تاپها را دیده ایم که بدنه آنها به خاطر بی دقتی در حمل و نقل دچار شکستگی گردیده است. این وضعیت نهایتاً به قطعات داخلی لپ تاپ آسیب خواهد رساند.
از باتری خود نگهداری کنید
تردیدی نیست که باتری لپ تاپ شما در طول زمان فرسوده خواهد شد. مدت عمر این باتری به نحوه مراقبت شما از آن بستگی دارد. به گفته Russ Reynolds از شرکت Batteries Plus یک باتری نت بوک معمولی نزدیک به 500 چرخه شارژ و تخلیه را پشت سر می گذارد که بین 18 ماه تا 3 سال استفاده عادی را در بر می گیرد. برای آنکه تا حد امکان به عدد دوم نزدیک شوید، وقتی لپ تاپ خود را به یک پریز برق متصل می کنید ( نظیر مواقعی که در دفتر کار یا منزلتان از آن استفاده می کنید) باتری آن را جدا نمائید. اگر باتری لپ تاپ را در چنین شرایطی در آن باقی بگذارید، تغذیه برق AC می تواند باعث گرم شدن و یا شارژ بیش از حد آن گردد ( یکی از رایج ترین دلایل نواقص پیش از موعد لپ تاپها) هنگامی که لپ تاپ شما با تغذیه باتری خود کار می کند، تا زمان دریافت هشدار Low-Battery از آن استفاده نموده و سپس اجازه دهید باتری مجدداً بطور کامل شارژ شود. به این ترتیب، می توانید مجموع تعداد چرخه های شارژ انجام شده خود را به حداقل برسانید ( به یاد داشته باشید که تقریباً تنها 500 چرخه شارژ را در اختیار خواهید داشت ). Reynolds همچنین توصیه می کند که نت بوک و باتری خود را در یک محل خنک ، خشک و با تهویه مناسب نگهداری کنید زیرا محیطهای بیش از حد گرم نیزمی تواند طول عمر باتری دستگاه را کاهش دهند.
احتمالاً شما نیز مانند هر کاربر دیگری به حالت Stand by علاقه دارید زیرا امکان می دهد که لپ تاپ خود را به جای چند دقیقه، تنها در مدت چند ثانیه راه اندازی و یا خاموش نمائید. با اینحال، حالت Stand by مقداری انرژ ی مصرف می کند و این بدان معنی است که باتری دستگاه شما حتی زمانی که ظاهراً لپ تاپتان خاموش است در حال تخلیه می باشد. در نتیجه، شما تعداد ثابت چرخه های شارژ/ تخلیه خود را سریعتر از دست خواهید داد. شما می توانید با استفاده از حالت Hibernate از این مشکل اجتناب نمائید. در این حالت، نت بوک شما وضعیت موجود خود را با نوشتن محتویات حافظه در یک فایل بر روی درایو دیسک سخت ( که نگهداری آن به هیچ تغذیه اضافی نیاز ندارد) حفظ می کند. هنگامیکه کامپیوترتان را مجدداً راه اندازی می کنید این فایل به سادگی مجدداً بارگذاری شده و شما را به همان نقطه ای که در آن قرار داشتید برمی گرداند ( درست مانند حالت Stand by ) البته استفاده از حالت Hibernate به چند ثانیه زمان بیشترنیاز دارد اما رفتار این حالت با باتری شما درست به اندازه خاموش کردن لپ تاپتان دوستانه است.
فرمت مجدد درایو دیسک سخت
ما نمی توانیم تعداد دفعاتی را بشماریم که دوستان و یا اعضای خانواده مان این پرسش را مطرح می کنند که "کامپیوتر قدیمی من واقعاً کند شده است، آیا باید یک کامپیوتر تازه بخرم؟" در واقع مسئله اصلی این است که ویندوز در طول زمان بخاطر معادلهای دیجیتالی کلسترول ( فایلهای "یتیم " ورودیهای باقیمانده در رجیستری و احتمالاً حتی Spyware ها و ویروسها) زمین گیر می شود. خوشبختانه شما می توانید گرفتگی شریانهای سیستم عامل خود را با فرمت مجدد درایو دیسک سخت و نصب مجدد ویندوز بر طرف نمائید. این یک فرآیند وقت گیر و جسورانه است اما نهایناً یک کامپیوتر سالم و سریع را در اختیارشما قرار می دهد( البته احتمالاً نه با سرعت روزی که آن را برای اولین بار مورد استفاده قرار دادید، اما تا حدود زیادی بهتر از وضعیت پیش از فرمت مجدد درایو دیسک سخت).
در اکثر موارد، شما می توانید این عمل جراحی را با استفاده از CD بازیابی سیستم تولید کننده لپ تاپ خود انجام دهید. کافی است کامپیوتر خود را با این CD بوت کرده و سپس از دستورالعملهای گام به گام آن پیروی نمائید. با اینحال، پیش ازآغاز کار مطمئن شوید که تمام اسناد eMail ها، Bookmark های مرورگر و سایر داده های حیاتی خود را به یک درایو شبکه، درایو خارجی و یا دیسکهای اپتیکال ( CD یا DVD ) تخلیه کرده اید. متأسفانه شما نمی توانید از تمام درایو دیسک سخت خود به طور کامل نمونه برداری کرده و پس از پاکسازی سیستم آن را مجدداً بازیابی نمائید، زیرا به این ترتیب تمام مشکلاتی که قبلاً داشته اید مجدداً به سیستم برمی گردند. در مقابل، می توانید از یک یوتیلیتی Back up نظیر Genie Backup Manager Pro8.0 برای بایگانی فایل ها و تنظیمات خود به هریک از مقاصد فوق الذکر استفاده نمائید. سپس بعد از اتمام فرآیند بازیابی سیستم ، نرم افزارهای کاربردی خود را مجدداً نصب کرده و داده هایتان را بازیابی کنید. حالا سیستم قدیمی و کند شما یکبار دیگر به یک کامپیوتر نو شباهت پیدا کرده و در نتیجه برای مدت بسیار بیشتری به شما خدمت خواهد کرد.
منبع: نشریه بزرگراه رایانه شماره 122