ترفند های گوگل کروم
موارد زیر را از یک وبلاگ امریکایی و کامنتهای کاربرانش خلاصه کرده ایم. مسلما کاربران بسیار باهوش ایرانی بسیار زودتر (و وسیعتر از این توضیحات) به این شورت کات ها دست یافته اند. این نوشتار صرفا مروریست بی ادعا، بر بعضی از آنها که در آن وبلاگ آمده، شاید بعضیهایش برایتان جالب باشد.
1) با راست کلیک بر کلیدهای Back و یا Forward بالای مرورگر، میتوان صفحات ویزیت شده اخیر را مشاهده کرد.
2) با انجام Ctrl + Shift + T میتوانید Tab هایی را که بسته اید دوباره باز کنید.
3) هنگام انجام جستجو در آدرس بار گوگل کروم، اگر قبل از نوشتن کلمه یا جمله تان، یک علامت سوال ? بگذارید، جستجویتان با تمرکز بیشتری انجام خواهد شد. (با کلیدهای Ctrl + K هم میتوان اینکار را کرد)
4) برای انجام اعمال ریاضی و یا تبدیل اوزان، مقیاسها، ارزها و استفاده از ماشین حساب گوگل؛ کافیست که آن را در Address bar مرورگر گوگل کروم تایپ کنید.
5) اگر نیاز به فضای بیشتری برای تایپ متن دارید، ماوس را به گوشه پایین سمت راست محیط برده و به داخل یا بیرون بکشی تا فضای متن را کوچکتر یا بزرگتر کند.
6) برای ملاحظه و بررسی میزان استفاده هر صفحه از امکانات/منابع کامپیوترتان؛ در داخل آن صفحه راست کلیک کرده و سپس گزینه Inspect element و سپس Resources را انتخاب و نهایتا آن صفحه را ریفرش (بارگذاری دوباره) نمایید تا لیستی از تمام اسکریپت ها، تصاویر و تمام آنچه در آن صفحه بارگزاری شده را ببینید و اگر خواستید میتوانید آنها را بر اساس اندازه و یا loading time هم منظم کنید.
7) برای جداسازی یک تب و نمایش آن در یک پنجره جدید؛ کافیست که آنرا با ماوس به بیرون پنجره فعلی بکشانید (درگ کنید) و برای بازگرداندنش به پنجره اولی برعکس عمل کنید (درگ اند دروپ).
8) بعد از دانلود یک فایل برای کپی کردنش به صفحه دسکتاپ و یا به یک پوشه دلخواه، کافیست که با ماوس آن فایل را به آنجا حرکت دهید (یعنی باز هم با استفاده از درگ اند دروپ).
9) اگر جستجوگر یک سایت میتواند OpenSearch را ساپورت کند، فقط کافی است که یکبار آن سایت را (مثلا سایت فرضی example.com) در جعبه جستجوی مرورگر گوگل کروم تایپ کنید تا آن سایت در آنجا باز شود. همین عمل کافیست تا برای همیشه، آدرس آن سایت در حافظه جستجوگر گوگل کروم باقی بماند و تبدیل به کلیدواژه شود. بعدا هرگاه بخواهید آن سایت را از طریق گوگل کروم باز کنید، فقط کافیست تا چند حرف اول آن سایت را در آدرس بار گوگل کروم تایپ کنید تا بلافاصله پیامی به اینصورت ببینید؛ "press ab to search example.com" در اینجاست که شما Tab را کلیک کرده و جستجوی تان را انجام می دهید.
همچنین میتوانید با راست کلیک بر آدرس بار گوگل کروم و انتخاب گزینه Edit search engines موتور های جستجو را بصورت دستی (غیر اتوماتیک) به لیست گوگل کروم اضافه کنید. (آدرس URL موتور های جستجو را تبدیل به s? کنید) مثلا برای یافتن Wikipedia فقط کافیست که در ادرس بار گوگل کروم بنویسید wiki تا این عبارت را به شما نشان دهد:
http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=%s
و یا میتوانید برای ترجمه یا به حافظه سپردن آدرسهای وب سایتها بصورت آنلاین یا غیره استفاده کنید، مثلا برای ترجمه فقط بنویسید trans تا این عبارت را به شما نشان دهد:
http://translate.google.com/translate?u=%s
- برای Bookmark کردن (بخاطر سپردن آدرسهای مورد علاقه شما در گوگل کروم) راههای مختلفی هست. مثلا ساده ترینش این است که از داخل Favorite مرورگر IE و یا فایرفکس، آن آدرسها را در یک فولدر جدید در هارد درایو ذخیره کنید و هروقت لازم داشتید آیکن آن سایت را با ماوس از آن فولدر به ادرس بار گوگل کروم بکشید. البته کاربران امریکایی معتقدند که Bookmark کردن آدرسها در مرورگرها دیگه یک امری کهنه و بی استفاده شده و مربوط به ده سال پیش است و امروزه کمتر کسی این کار را می کند چون مگه شما چند بار به سراغ آن آدرس هایی که مثلا ماه ها یا سال های پیش در حافظه مرورگرتان ذخیره کردهاید، می روید؟
- مرورگر گوگل کروم فعلا با دانلود کردن فایل های ویدیویی و فلش کمی مشکل دارد و دیر دانلودشان می کند و حافظه/امکانات خیلی زیادی از هارد درایو میگیرد و ظاهرا هنوز امکاناتی همچون تولبار گوگل و تایپ اتوماتیک (Auto Fill) را ندارد و ظاهرا بعضی وقتها هنگام باز کردن فایل های PDF، کامپیوتر هنگ می کند و عملکرد اتوماتیک صرفه جویی در مصرف برق کامپیوتر را هم (یعنی Sleep یا هایبرنت شدن) دچار اخلال می کند. بهرحال این مرورگر فعلا در مرحله آزمایشی و بتاست و این مشکلات بعدا باید اصلاح شود.
- گوگل دسکتاپ و فایرفاکس 3 هر دو از امکان Safe Browsing (یعنی ضد بدافزار/ویروس و ضد فیشینگ) برخوردارند و گوگل کروم تقریبا هر نیم ساعت یک بار سایتهای بلک لیست را از طریق سرورهای گوگل آپدیت می کند تا شما کمتر نگران باشید. این اطلاعات را در فایل Safe Browsing میتوان دید.
- گوگل کروم با دانلود فایلهای کم حجم مشکلی ندارد اما فایلهای بزرگ با اندازه 30 یا 50 مگابایت را با مشکل انجام میدهد
گام های جدید فناوری در سازمانهای قضایی
راه اندازی دفاتر بدون کاغذ یکی از اهدافی است که امروزه در بیشتر شرکت ها دنبال و به عنوان یک ایده آل برای مدیران محسوب می شود. در بیشتر اداراتی که سلسله مراتب آنها به صورت عمودی و از بالا به پایین است، اسناد و مدارک قانونی (نظیر خلاصه پرونده ها، استشهادنامه ها، فرم ها و نامه ها در دادگاه) به صورت دستی بررسی می شود و مدیران این مراکز کمتر به اسناد و فایل های کامپیوتری اطمینان می کنند. بیشتر مراکز قضایی و قانونی از گذشته های دور در تلاش بودند با حذف کاغذ، سرعت بیشتری را به فرآیندهای درونی و سازمانی خود ببخشند. به هر حال باید توجه داشت که حذف کاغذ و انجام برخی از فرآیندهای قضایی به کمک کامپیوتر هرگز به معنی کاهش هزینه های یک سازمان نخواهد بود.
Ice Miller نام یک مرکز قضایی است که زیر نظر پلیس ایالت ایندیانا آمریکا فعالیت می کند و مدتی است که مدیران آن تصمیم گرفته اند با به روزکردن دستگاه های کپی، گامی جدید در دنیای دیجیتالی بردارند. در اواسط سال ???? شرکت Ice Miller قراردادی را با شرکت بزرگ و صاحب نام زیراکس (Xerox) منعقد کرد تا به موجب آن بتواند از دستگاه های کپی چندرسانه ای جدید که قابلیت های مختلفی دارند، استفاده کند.
تونی دلورا (Tony DeLoera) که مدیریت مرکز فناوری Ice Miller را برعهده دارد در آن زمان از سرعت و کیفیت دستگاه های زیراکس رضایت چندانی نداشت، به همین خاطر از چند عرضه کننده خدمات اداری نظیر Ikon Office Solutions و CopyCo Office Solutions دعوت کرد تا با مراجعه به دفتر مرکزی این سازمان و بررسی سخت افزارها و نرم افزارهای موجود، سیستم متناسب با ??? کارمند Ice Miller را عرضه کنند.
استفاده آسان از این ابزارهای سخت افزاری و نرم افزاری مهم ترین اولویتی بود که Ice Miller دنبال می کرد. از این رو دلورا از شرکت های کوچک یاد شده خواست سیستم های خود را طوری در دفتر مرکزی Ice Miller راه اندازی کنند که همه مدیران و کارمندان بتوانند از آنها استفاده کنند و نتایج تجربیات خود با آنها را به مسؤولین انتقال دهند. Ice Miller برای مدیریت اسناد و مدارک قضایی و قانونی خود از اکتبر گذشته قراردادی را با Hummingbird امضا کرد و از آن زمان تا کنون از نرم افزار OpenText استفاده می کند.
دلورا این روزها به دنبال یک بسته نرم افزاری می گردد تا بتواند آن را روی تمام ماشین های خود نصب کند و در این میان امیدوار است هرچه سریع تر یک شریک سخت افزاری مناسب نیز برای خود برگزیند. اگر این اتفاق به درستی بیافتد، شکاف ایجاد شده بین سیستم های Hummingbird و ماشین های چندکاربردی Ice Miller را از بین ببرد و از این طریق تمام اسناد و مدارک این سازمان الکترونیکی و دیجیتالی شود.
دلورا اعلام کرده که در نخستین بخش دستگاه ها و ماشین های ساده را خریداری خواهد کرد تا کارمندان و مدیران بخش های مختلف به مرور زمان بتوانند استفاده از آنها را بیاموزند. به هر حال پس از مدتی بررسی Ice Miller در سپتامبر ???? تصمیم گرفت چندین دستگاه که هر یک از آنها می توانستند در هر دقیقه ?? صفحه را به صورت سیاه و سفید کپی کنند، از شرکت Ikon Office خریداری کند. با این وجود دلورا در آن زمان اعلام کرده بود که این دستگاه ها هنوز به طور کامل نتوانسته اند نیازهای آنها را برطرف کنند و با نرم افزارهایی که این شرکت خریداری کرده هماهنگ شوند.
دستگاه های خریداری شده از Ikon تفاوت های فراوانی با نرم افزارهای دو شرکت eCopy و Omtool داشت. این نرم افزارها طوری طراحی شده بودند که می توانستند با دستگاه های شرکت Canon خود را تطابق دهند. ترنت میلر (Trent Moss) نماینده پلیس ایندیانا در مرکز Ice Miller به دلورا پیشنهاد کرد که هر یک از این دستگاه ها به طور جداگانه می توانند مزایا و کارایی های فراوانی را برای این مرکز داشته باشند و اگر سیستم آنها به صورت دستی تغییر کند، می توان از همه آنها استفاده کرد. دلورا در آخرین مرحله مجبور بود یکی از این دو نرم افزار را که آسان تر می توانست مورد استفاده قرار گیرد، انتخاب کند.
او برای استفاده از هر دوی این نرم افزارها یک دوره آموزشی برگزار کرد و در عین حال به این نکته واقف بود که تمام قضات فعال در این مرکز علاقه زیادی به استفاده از این ابزارهای جدید ندارند. این نرم افزارها تفاوت بین سیستم مدیریت دو شرکت eCopy و Omtool را نشان می داد. Omtool در نرم افزار قضایی خود که برای شرکت Ice Miller عرضه کرده بود، افراد را مجبور می کرد تمام فعالیت هایی که می خواهند با اسناد و مدارک خود انجام دهند را به نرم افزار اعلام کنند و در مقابل، در نرم افزار eCopy به طور مستقل از روش های موجود در نرم افزار استفاده کنند.
از این رو نرم افزار شرکت eCopy برای قضات این مرکز انتخاب شد. دلورا در این باره گفته بود: «با این نرم افزار، کارمندان ما می توانند تمام اسناد و مدارک خود را اسکن کرده و آن را از طریق پست الکترونیکی به سیستم مرکزی مدیریت سازمان انتقال دهند. این نرم افزار به گونه ای طراحی شده است که می تواند اسناد و مدارک تهیه شده را به فرمت Word تغییر دهد و تغییرات لازم را روی آن ایجاد کند.» دلورا پس از انجام بررسی های فراوان بسته نرم افزاری eCopy ShareScan OP که قابلیت نصب روی تمام دستگاه های کپی این شرکت داشت و همچنین نرم افزار eCopy Desktop که روی کامپیوترهای این شرکت نصب می شد را در اکتبر ???? خریداری کرد.
به گفته ویکی مالیس (Vicki Malis) مدیر بازاریابی eCopy، این شرکت در طول فعالیت چندین ساله خود همواره سعی کرده است نرم افزارهایی را تولید کند که قابلیت هماهنگ شدن با شرایط محیط را داشته باشد و کاربران به سادگی بتوانند از آنها استفاده کنند. این مسئله موجب شد تا برای اولین بار، دستگاه های کپی یک مرکز قضایی بتوانند از نرم افزارهای روز استفاده کنند و قابلیت های خود را تا چندین برابر افزایش دهند.
مالیس در این باره خاطر نشان می سازد: «کارمندان مرکزی که نرم افزار ما در آن نصب شده می توانند به هر یک از دستگاه های کپی که به شبکه نصب شده مراجعه کنند و بدون آنکه هرگونه آموزشی را در این زمینه دیده باشند، به سادگی با فشردن چند دکمه همه امکانات موجود را به کار بندند. این نرم افزار امکان تصویربرداری، تبدیل آن به فرمت های دیجیتالی، و ارسال آن از طریق فکس یا پست الکترونیکی را برای افراد مهیا می سازد.»
به عقیده مالیس، انتقال اسناد و مدارک و ارسال آنها به کمک نرم افزار eCopy نسبت به دستگاه فاکس و کامپیوتر بسیار ایمن تر است و نتایج قابل قبول تری را به دنبال خواهد داشت. eCopy نرم افزارهای خود را طوری طراحی کرده که قابلیت پذیرش حجم وسیعی از اسناد و مدارک مکتوب و دستی را دارد و به همین خاطر می تواند در دفاتر بیمه، مراکز خدمات درمانی و سازمان های ثبت اسناد و مدارک مورد استفاده قرار گیرد.
این طور که دلورا در پی مطالعات و بررسی های خود دریافته است، هماهنگ کردن نرم افزار و سخت افزارهایی که از شرکت های مختلف خریداری شده همواره کار دشواری است. اما به هر حال در این بررسی موردی مشخص شد که این اگر این اتفاق به درستی بیافتد، یک مرکز سنتی نظر سازمان قضایی Ice Miller می تواند گام های موفقی را در دنیای دیجیتالی بردارد و به شرکت های پیشرفته و امروزی بپیوندد. شرکت Ice Miller چند ماه پس از راه اندازی نسخه نرم افزار شرکت eCopy، تصمیم گرفت نگارش بتای نسخه ?.? این نرم افزار را نیز مورد استفاده قرار دهد.
این نرم افزار که تفاوت های فراوانی نسبت به نسخه پیشین داشت قادر بود از فرمت PDF نیز پشتیبانی کند. در نسخه ?.? تمام فایل ها به طور خودکار با پسوند .CRY ذخیره می شد. اگر چه پسوند .CRY می توانست بخش اعظم مشکلات داخلی یک سازمان را از میان بردارد، یک بررسی داخلی نشان داد که این پسوند بیشتر کارمندان را با دردسرهای فراوانی مواجه می کند و در مقابل، فرمت PDF می تواند کارایی های بیشتری برای کاربران داشته باشد.
دلورا همچنین می گوید: «ما در سیستم مدیریت اسناد خود میلیون ها سند و مدرک داریم. این اسناد به طور مستمر مورد استفاده قرار می گیرند و استفاده از نرم افزارها جدید ما را یاری می کند تا بتوانیم از همه آنها استفاده بهینه کنیم.» از ژانویه ???? دفتر مرکزی Ice Miller موفق شد بخش زیادی از مشکلاتی را که در کپی و ارسال اسناد خود با آنها مواجه بود مرتفع سازد. به گفته دلورا، از زمان نصب این نرم افزارها تعداد فاکس های ارسال شده در این سازمان قضایی ?? تا ?? درصد کاهش پیدا کرده است.
در کنار این مسئله، تعداد صفحات چاپ شده به وسیله چاپگرها نیز تا اندازه زیادی کم شد و در مقابل هزینه تعمیر و نگهداری چاپگرها نیز تا اندازه زیادی کاهش پیدا کرد. بر اساس آنچه که در این بررسی موردی نمایان شده، اگر شرکت ها بتوانند هماهنگی لازم را بین سخت افزارها و نرم افزارهای خود به وجود آورند، در این صورت خواهند توانست کارایی و اثربخشی خود را تا چندین برابر افزایش دهند. این مسئله که می تواند در سازمان های غیرقضایی نیز اتفاق بیافتد، با کاهش هزینه های تحمیلی می تواند نتایج رضایت بخشی را به دنبال داشته باشد.
منبع : روزنامه حیات نو |
چگونگی ارزیابی سیستم مدیریت محتوا یا پورتال
مقدمه
دستورالعملها و آئین نامه های زیادی در طول چند سال گذشته در خصوص ویژگیها و خصوصیات پورتالها و وب سایتها توسط دستگاه های ذیربط اعلام شده است ، سال گذشته نیز معاونت ریاست جمهوری بخشنامه ای را در خصوص شاخصهای طراحی ، ساختار و محتوایی در جایگاه های اینترنتی ابلاغ کرد ، که در پیوست مقاله ملاحظه می کنید.
البته باید به تفاوت واژه پورتال و وب سایت اشاره کرد و گفت تفاوت این دو در هدف و محتوای آنهاست، یک وب سایت یک پورتال است اگر انتقال و ارسال اطلاعات از چندین منبع مستقل به این دروازه واحد سازمانی امکان پذیر باشد، به صورتی که منابع لزوما به پورتال متصل نباشد و کاربران در دسترسی به اطلاعات و سرویسها محدود نبوده و با دسترسی به نقطه ای واحد از خدمات الکترونیکی استفاده کنند.
از دیگر تفاوتهای مهم پورتال و وب سایت می توان به موارد زیر اشاره نمود: اختصاصی کردن و شخصی سازی پورتال توسط کاربران ، امکان تغییرات مورد نظر کاربر در دسترسی به محتوا و خدمات الکترونیک را به صورت غیرمتمرکز بر محتوا و سازگار با نیازهای مخاطب بوجود می آورد، محتوا و خدمات الکترونیکی در پورتال بر اساس نقش کاربران و مخاطبان قابل سفارشی سازی است که این امر در وب سایت ها به صورت ابتدایی ، محدود و متمرکز بر محتوا است.
? معیار های ارزیابی پورتال
با توجه به گستردگی امر سنجش و ارزشیابی سایت ها، ارزشیابی سایت ها را می توان به بخش های زیر دسته بندی کرد:
? بررسی فنی سایت، از لحاظ پارامتر های کیفی و بازدهی سمت سرور.
? بررسی فنی سایت از لحاظ کلاینت ساید، مانند رعایت قوانین و استانداردهای html، java و css.
? بررسی سایت از لحاظ حجم محتویات سایت.
? بررسی سایت از لحاظ پارامتر های فنی گرافیکی،
? بررسی روانشناختی سایت، از لحاظ مطالعه رفتار بیننده سایت.
? بررسی نحوه چینش سایت، رعایت سایز صفحه برای resolution های پایین تر و بررسی زیبایی شناختی سایت.
? بررسی رفتار سایت در قبال search engineها و چگونگی کنترل web crawler ها و web spider ها توسط سایت. (search engine friendly).
امتیاز دهی به سایت از لحاظ کمیت و کیفیت استفاده از تکنولوژی های فرعی، مانند Flash و Silverlight، برای سایت هایی که صد درصد بر اساس آنها پیاده سازی نشده اند.
با توجه به موارد فوق، می بایست چارچوبی کامل و دقیق که تمام موارد را شامل شود به صورت یک چک لیست آماده شده، و به هنگام ارزشیابی، به هر قلم از آن یک امتیاز اختصاص داده شود.
? ضرورت ارزیابی اطلاعات در عصر اطلاعات
آدمی برای رفع نیاز اطلاعاتی خویش به دنبال کسب اطلاعات است. وی از اطلاعاتی که دریافت میکند برای تصمیم گیریها و ارتقای دانش خویش بهره می برد. تصمیم گیری زمانی ارزشمند است که به درستی صورت پذیرد. نباید چنین پنداشت که تمامی اطلاعات کسب شده از صحت و اعتبار لازم برای دخیل شدن در تصمیم گیریها برخوردارند. در اینجاست که اهمیت ارزیابی اطلاعات رخ می نماید. از طرفی جامعه اطلاعاتی در عصر اطلاعات ضرورتهای دیگری را نیز تحمیل می کند:
? جهانی شدن و ارزش اطلاعات: یکی از نتایج بحث جهانی شدن, افزایش ارزش اطلاعات به عنوان معیار توسعه یافتگی و خمیر مایه توسعه پایدار ملتهاست لذا روز به روز بر ارزش اطلاعات افزوده می شود.
? رشد تکنولوژیکی و آلودگی اطلاعات: رشد سریع شبکه های اطلاعاتی روند اشاعه اطلاعات را تسهیل نموده, متخصصان موضوعی راحت تر از گذشته به تبادل اطلاعات می پردازند و چرخه تولید علم سریع تر از گذشته در جریان است. در نتیجه آلودگی اطلاعات روز به روز افزایش و طول عمر مفید اطلاعات کاهش می یابد.
? اطلاع گرایی و جامعه اطلاعاتی: مفهوم جامعه اطلاعاتی درحال شکل گیری است. در جامعه اطلاعاتی کلیه تصمیم گیری ها بر مبنای اطلاعات صورت می گیرد و سرعت دسترسی به اطلاعات روزآمد, صحیح و معتبر، ارزشمند است. کاربران از میان انبوه اطلاعات تولید شده بر مبنای نیاز اطلاعاتی خویش به انتخاب دست می زنند و به تصمیم گیری های مفید و به موقع می یپردازند.
? کاربر نهایی و مهارتها ی اطلاع یابی: مفهوم ارتباطات بی سیم کاربران را از محدودیت های زمانی و مکانی خارج ساخته و رفتار اطلاع یابی را به حریم خصوصی آنها کشانده است. مفهوم کاربر نهایی شکل گرفته و کاربران بدون یاری کتابداران به رفع نیازهای اطلاعاتی خویش می پردازند. در این صورت نیاز به آموزشهای پیچیده تری جهت ایجاد و ارتقای سطح مهارتهای اطلاع یابی احساس میشود.
? ضرورت ارزیابی صفحات وب
نوع سایت اطلاعاتی، در مورد صفحات وب بر محتوای اطلاعاتی آن تاثیر می گذارد لذا به صورت اختصاصی به بیان ضرورت ارزیابی اینگونه منابع پرداخته می شود:
صفحات وب به سادگی ایجاد میشوند.
? دریافت دامنه و URL آسان است. حتی دامنه هایی که به ظاهر نشانگر مشخصه های خاصی چون org ,edu,… هستند با پرداخت مبلغ ناچیزی واگذار می شوند.
? هر صفحه ایجاد شده بدون هیچ محدودیتی از سوی موتورهای جستجو نمایه و آماده بازیابی می شود.
? این صفحات می توانند یکی از منابع اطلاعاتی محسوب شده و مبنای استناد قرار گیرند.
? نظارتی بر محتوای سایتها و نوع اطلاعات ارائه شده در آنها وجود ندارد. و به بیانی هر گونه اطلاعاتی از طریق صفحات وب ارائه میشود.
? اطلاعات در این صفحات بدون هیچ گونه فیلتری و بدون توجه به ویژگی های کاربران در دسترس گروههای مختلف قرار می گیرد.
? داوری آنگونه که در مورد منابع چاپی مطرح است، در این دست از منابع به چشم نمی خورد.
? دنیای مجازی ارتباطات مبتنی بر وب, اعتماد پذیری را کاهش می دهد. چراکه هویت طراحان صفحات وب می تواند پنهان باشد و یا اطلاعات ارائه شده از سوی آنها کاملا ساختگی باشد.
? اطلاعات ارائه شده در صفحات وب ناپایدار است.
? اطلاعات ارائه شده در وب از نظر محتوایی گاه بیهوده و بالقوه خطرناک و گمراه کننده است.
? به علت آلودگی بیش از حد اطلاعات در وب, میزان جامعیت بازیابی ها بسیار زیاد است نتیجه این آلودگی وجود سرریز اطلاعات است و برای رسیدن به نیتجه مطلوب باید به گزینش دست زد.
? ارزیابی صفحات وب
برای یافتن اطلاعات مناسب با نیاز اطلاعاتی از طریق صفحات وب باید در دو چیز مهارت داشت:
? دستها و چشمها را به تکنیک هایی مجهز کنید که قادر به یافتن مناسب ترین اطلاعات در زمانی کوتاه باشند.
? ذهن خود را طوری تربیت کنید که با دیدی انتقادی و حتی بدبینانه مجموعه ای از سوالات را طراحی و در مواجه با اطلاعات بازیابی شده آنها را در ارزیابی به کار بندد.
? در صورتیکه این دو فرایند همزمان انجام پذیرد می توان گفت که کاربر از مهارت بازیابی و ارزشیابی منابع مرتبط با نیاز خود برخوردار است.
سازه اطلاعات سامان
Command Prompt در ویندوز XP،ویستا، و ویندوز7
اگر به دنبال یک اتومبیل سریع ، پیچیده و زیبا می گردید احتمالاً یک اتومبیل ژاپنی یا اروپایی را انتخاب خواهید کرد. اما اگر در جستجوی یک اتومبیل پر قدرت باشید و ظاهر و شکل اتومبیل برای تان مهم نباشد ممکن است یک اتومبیل آمریکایی قدیمی را ترجیح بدهید.
برنامه خدماتی سطر فرمانی(command line) واقع در ویندوز اکس پی، ویستا، و ویندوز7 یک برنامه قدرتمند است، اما شکل و ظاهر زیبایی ندارد. این برنامه فقط متن نشان می دهد و از گرافیک بهره نمی گیرد. اما یک مسیر ارتباطی مستقیم بین شما و سیستم عامل فراهم می سازد. بدین معنی که از GUI(1) ( رابط گرافیکی کاربر) استفاده نمی کند. عدم استفاده از GUI بدین مفهوم است که عملیات فرمان سریع انجام می گیرد، و هر فرمان دقیقاً همان کاری را که به آن گفته شده است به اجرا در می آورد.
پیش از آن که ویندوز به دنیا بیاید داس( DOS) بود. در دنیای داس، هر برنامه ای با تایپ نام برنامه در نشانه فرمان داس به اجرا در می آمد. سرانجام، ویندوز آمد و ما را از تایپ فرمان آزاد کرد و منوهای زیبا و دکمه ها را جایگزین آنها کرد. این برنامه ها هنوز آنجا هستند، اما به ندرت لازم می شود که نام آنها در نشانه فرمان داس تایپ کنیم.
اکثر برنامه های کاربردی و برنامه های روزمره در منوی Start ویندوز قرار می گیرند. اما برنامه هایی وجود دارند که فقط از طریق نشانه فرمان قابل دستیابی هستند، یا چنان در منوها گم شده اند که استفاده از نشانه فرمان بسیار آسان تر است.
برنامه خدماتی سطر فرمانی ویندوز(Command Prompt) بسیار شبیه به مفسر فرمان MS-DOS است که در نگارش های قبلی ویندوز وجود داشت. اما به داس ربطی ندارد، چون اصلاً آن سیستم عامل در ویندوز اکس پی، ویستا، یا ویندوز 7 گنجانده نشده است. با وجود این، نظر به این که فرمان های واقع در آن مفسرهای قدیمی در میان کاربران پیشرفته و قدرت دوست پر طرفدار است، فرمان های این برنامه خدماتی ویندوز شبیه به همان فرمان ها است و در اکثر موارد آنها را بهینه کرده است.
فهرستی که در این مقاله آمده است بسیاری از فرمان های مشهور و حتی نامشهور را در بر می گیرد. همه آنها را از طریق نشانه فرمان می توان به اجرا در آورد.
خودتان را سرگرم کنید
اگر بخواهید برنامه ای را اجرا کنید که در پوشه All Programs قرار ندارد، روش استاندارد آن است که روی Start کلیک کنید، نام برنامه مورد نظر خود را در کادر Search تایپ کنید، و روی نماد ذره بین در انتهای کادر Search کلیک کنید یا کلید Enter را بزنید. از این روش حتی می توانید برای به اجرا در آوردن برنامه های پر استفاده، مانند یک برنامه مرورگر اینترنت بهره بگیرید.
اگر به اجرای یک برنامه سطر فرمانی(command line) نیاز داشته باشید، cmd را در کادر Search منوی Start تایپ کنید و کلید Enter را بزنید تا یک نشانه فرمان داس باز شود. نشانی هر پایگاه وبی را که می خواهید نیز می توانید در این کادر تایپ کنید و کلید Enter را بزنید تا آن پایگاه وب در یک پنجره مرورگر باز شود. باز کردن برنامه هایی چون Notepad و Paint با این روش بسیار آسان تر از کاوش با برنامه Windows Explorer است. اجرای بعضی از فرمان ها به مجوز Administrator نیاز دارد. برای این دست از فرمان ها در ویستا، و ویندوز7،cmd را در کادر Search تایپ کنید، اگر در یک حساب Administrator نباشید، روی آیکن cmd در بالای منوی Start کلیک - راست کنید، و روی گزینه Run as administrator کلیک کنید.برای به کار انداختن برنامه Command Prompt در ویندوز اکس پی، روی دکمه Start کلیک کنید، روی Run کلیک کنید،
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
عبارت cmd را در کادر Open تایپ کنید، و کلید Enter را بزنید.
فرمان های Command Prompt
فرمان های برنامه Command Prompt دستیابی مستقیم تعداد زیادی از گزینه های تنظیم کامپیوتر را برای شما فراهم می سازند، اما چون این برنامه برای استفاده سریع و مستقیم طراحی شده است، پیش از اعمال تغییرات، همیشه از شما تأیید نمی گیرد. بنابراین، بهتر است برای یادگیری فرمان های مختلف آن وقت بگذارید و انواع تغییراتی را که هر فرمان می تواند بر روی سیستم شما به وجود بیاورد به خوبی بشناسید. در زیر به تعدادی از فرمان های پر استفاده نگاه خواهیم انداخت.
IPCONFIG
اگر بخواهید یک شبکه خانگی را پیکر بندی کنید یا یک ارتباط شبکه را رفع اشکال کنید، به بهترین دوست جدید خود سلام کنید:IPConfig.این فرمان علامت اختصاری IP Configuration ( پیکربندی IP)،و یک وسیله بی جایگزین برای اداره امور شبکه در ویندوز است. برنامه Ipconfig.exe برای مشخص کردن تنظیم های شبکه IP مفید است. به صورت یک برنامه سطر فرمانی در یک پنجره داس به اجرا در می آید. کاربردهای معمول آن برای یافتن نشانی IP کنونی کامپیوتر، و درخواست یک نشانی IP جدید از یک کامپیوتر خدمات دهنده (server)است.
هرگاه ipconfig را در نشانه فرمان تایپ کنید و کلید Enter را بزنید، برنامه IPConfig به اجرا در می آید و نشانی subnet mask ، IP و مقادیر gateway پیش فرض برای هر آداپتور شبکه نصب شده بر روی کامپیوتر شما را به نمایش در می آورد. اما با تایپ ipconfig/all و زدن کلید Enter می توانید اطلاعات بیشتری مانند مشخصات آداپتور، WINS(2)، و DHCP(3) را به دست بیاورید.
با تایپ ipconfig/renew و زدن کلید Enter می توانید پیکربندی DHCP را برای همه آداپتورها تغییر بدهید. حتی با مشخص کردن یک آداپتور، در گیومه بعد از renew/،می توانید فقط DHCP آن آداپتور را تغییر بدهید، مانند تایپ عبارت زیر
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
ipconfig/renew "Local Area Connection"
برای نمایش محتویات DSN client resolver cache، عبارت ipconfig/displaydns را تایپ کنید و بعد کلید Enter را بزنید. همچنین محتویات DSN client resolver cache را می توانید با تایپ ipconfig/flushdns و زدن کلید Enter از نو میزان کنید.
اگر ارتباط اینترنت یا شبکه خانگی شما برای انتساب خودکار یک نشانی IP پیکربندی شده باشد، معین کردن نشانی های IP اختصاص یافته برای آداپتور(های) شما می تواند مشکل باشد. اما با برنامه IPConfig به سرعت می توانید آن نشانی ها را پیدا کنید و از اطلاعات آنها برای رفع اشکال یا پیکربندی ارتباط خود بهره بگیرید.
DRIVERQUERY
برنامه Driverquery.exe از یک کادر داس برای نمایش فهرست رانش گرهای (driver) نصب شده و خصوصیات آنها به اجرا در می آید. یکی از فرمان های پر استفاده در Command Prompt ، ردیابی برنامه های رانش گر است. برنامه رانش گر به برنامه ای گفته می شود که وسایل سخت افزاری شما را کنترل می کند. برنامه های رانش گر برای وسایلی مانند کارت های ویدئو و صدا باید به طور منظم روزآمد شوند. از سوی دیگر، استفاده از Device Manager برای تعیین وضعیت فعلی رانش گرها هم وقت گیر و هم دشوار است. اما با برنامه Driverquery ویندوز به سادگی می توانید فهرست همه رانش گرها و خصوصیات آنها را در یک جدول خوانا به دست آورید.
عبارت driverquery را در سطر فرمان تایپ کنید و کلید Enter را بزنید.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Driverquery یک فهرست طولانی از همه رانش گرهای نصب شده، شامل ModuleName( یا Driver Name)، یک توصیف از رانش گر تحت Display Name، Driver Type ( مانند یک فایل سیستمی یا رانش گر مرکزی)، و Link Date ( تاریخ و ساعت پیوند رانش گر) را به نمایش در می آورد. برای اطلاعات بیشتر، عبارت driverquery/v را تایپ کنید و کلید Enter را بزنید تا جزئیاتی چون Start Mode Type ( به عنوان مثال، دستی یا خودکار)، Status، State، و مانند آن را ببینید.
قالب نمایشی پیش فرض برای اطلاعات Driverquery به شکل جدول است، که اگر به دنبال اطلاعات حداقل در مورد رانش گرها باشید عالی کار می کند. اما اگر بخواهید از پسوند v/ برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر استفاده کنید لازم است یک فرمت متفاوت را مشخص کنید تا اطلاعات به صورت شلوغ و درهم بر روی صفحه نمایش نشان داده نشود.
برای سازمان دهی اطلاعات عبارت زیر را تایپ کنید و سپس کلید Enter را بزنید:
driverquery/v/fo list
چند پارامتر دیگر را به همراه Driverquery می توانید به کار بگیرید. با پارامتر s/ می توانید نشانی IP یک کامپیوتر راه دور را مشخص کنید تا اطلاعات مربوط به رانش گر آن را ببینید. برای این کار عبارت زیر را تایپ کنید:
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
driverquery /s ipaddress
که در آن ipaddress نشانی IP کامپیوتر راه دور است( برای به دست آوردن نشانی IP یک کامپیوتر به بخش IPConfig مراجعه کنید). برای دیدن اطلاعات رانش گرهای یک کامپیوتر راه دور می توانید از یک نام دامنه (domain) و یک نام کاربری بهره بگیرید. برای این کار عبارت زیر را تایپ کنید:
driverquery /s domain\user
که در آن domain\user مشخص کننده دامنه شبکه و نام کاربری کامپیوتر راه دور است.
SYSTEMINFO
برنامه Systeminfo.exe برای رفع اشکال سودمند است، زیرا کامپیوتر را بررسی می کند و اطلاعات مفصلی درباره کامپیوتر، سیستم عامل، وصله های (patch) نصب شده، سخت افزار، نگارش لَخت افزار(firmware) و ID محصول و بسیاری دیگر از خصوصیات گزارش می دهد.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
برنامه System Information Utility در ویندوز یک برنامه سودمند برای کاوش در همه مسائل نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر است. اما جستجوی همه منوها و منوهای فرعی آن برای پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز اغلب کار وقت گیری است. اما بسیاری از آن اطلاعات را به سرعت می توانید با استفاده از برنامه Systeminfo در سطر فرمان به دست بیاورید.
در نشانه فرمان، عبارت systeminfo را تایپ کنید و کلید Enter را بزنید. برنامه اطلاعاتی در مورد نگارش سیستم عامل و پیکربندی، صاحب ثبت شده، تاریخ و زمان نصب سیستم عامل، نوع پردازنده و سرعت واقعی آن، نگارش بایوس(BIOS)، مشخصات حافظه سیستم، مشخصات کارت شبکه، و مانند آن را به نمایش در خواهد آورد. همچنین فهرست کاملی از همه Hotfixهای نصب شده ویندوز را خواهید دید. Systeminfo شامل چند پارامتر شبیه به پارامترهای برنامه Driverquery ، شامل s/ و u/ و fo/ است.
TASKLIST
برنامه Tasklist.exe فهرستی از processهایی را که در حال حاضر بر روی کامپیوتر شما اجرا می شود به نمایش در می آورد. این فهرست شبیه به فهرستی است که در صفحه Processes از برنامه Task Manager ویندوز به نمایش در می آید.
ویندوز، پراسس های (process) در حال اجرا را پس از زدن کلید ترکیبی CTRL-ALT-DELETE در پنجره Task Manager به نمایش در می آورد. این اطلاعات یک نمایش ساده از پراسس ها را فراهم می کنند، اما از برنامه Tasklist می توانید برای دیدن اطلاعات بیشتری در مورد پراسس ها استفاده کنید.
با تایپ tasklist در نشانه فرمان و زدن کلید Enter همان اطلاعاتی را خواهید دید که در Task Manager به نمایش در می آید. اما با اضافه کردن پارامترهای فیلتر کننده به این فرمان پایه ، اطلاعات فراوانی درباره همه پراسس ها یا انواع خاصی از پراسس ها می توانید به دست بیاورید. به عنوان مثال، فیلتر Status، بسته به فیلتر مورد استفاده ، اطلاعاتی درباره همه پراسس هایی به دست می دهد که یا در حال اجرا هستند یا پاسخ نمی دهند. سایر فیلترها شامل Imagename، PID(process ID)، Session، SessionName، CPUTime، Memusage، Username، Services، Windowtitle و Modules است.
پارامتر fi/ برای استفاده از یک فیلتر لازم است، و همچنین باید یک عملگر(operator) در فرمان قرار دهید. عملگرها شامل eq(مساوی با)، ne( نامساوی با)، gt( بزرگ تر از )، it( کوچک تر از)، ge( بزرگ تر از یا مساوی با)، و le( کوچک تر از یا مساوی با) است. همه این عملگرها برای فیلترهای PID، Session، CPUTime، Memusage قابل استفاده اند. بقیه فقط می توانند از فیلترهای eq و ne بهره بگیرند.
بسته به فیلتر، مقادیر فیلتر متفاوتند. به عنوان مثال، Imagename، SessionName، Services، Windowtitle و Modules می توانند هر رشته (string) معتبری را قبول کنند، اما Memusage به یک عدد صحیح معتبر نیاز دارد. فیلتر Status فقط یک مقدار Running یا Not Responding را می پذیرد، PID به یک مقدار عدد صحیح مثبت نیاز دارد، Session به یک شماره جلسه معتبر نیاز دارد، Username به یک نام کاربری درست نیاز دارد، و CPUTime به یک زمان صحیح در شکل HH:MM:SS نیاز دارد.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این دستورالعملها ممکن است پیچیده به نظر برسند، اما استفاده از آنها ساده تر از آن است که فکر می کنید. به عنوان مثال، فرض کنید در یک ساعت گذشته، پی سی شما خیلی آهسته عمل کرده است، اما نمی دانید علت در کجاست. برنامه سطر فرمانی را باز کنید، عبارت زیر را تایپ کنید و سپس کلید Enter را بزنید:
tasklist/v/fi "cputime gt 00:30:00"
حال فهرستی از همه برنامه هایی را خواهید دید که بیش از 30 دقیقه از پردازنده شما استفاده می کرده اند، و اگر چیزی به جز System Idle Process ببینید، احتمالاً مقصر آهسته کار کردن کامپیوتر را پیدا می کنید.
در این فرمان، احتمالاً متوجه پارامتر v/ شده اید. استفاده از v/ مشخص می کند که یک فهرست کامل می خواهید، که ID پراسس، نام جلسه، شماره جلسه، و اطلاعات دیگر را به فهرست تکالیف اضافه می کند. اگر بخواهید برای هر پراسس اطلاعات سرویس فهرست شود، عبارت tasklist/svc را تایپ کنید و کلید Enter را بزنید. این اطلاعات می توانند در رفع اشکال یک تکلیف خاص مفید باشند، به ویژه اگر نمی دانید یک تکلیف چه کاری انجام می دهد.
Recover
اگر به طور تصادفی یک فایل را پاک کرده باشید و Recycle Bin را نیز خالی کرده باشید ممکن است بتوانید با استفاده از برنامه Recover ،آن فایل را نجات بدهید. با آن که هیچ چیز تضمین نشده است، اگر فایلی را از دست داده اید و به بازیابی آن نیاز دارید، امتحان برنامه Recover ارزشمند است. در سطر فرمان، عبارت زیر را تایپ کنید و کلید Enter را بزنید:
recover[drive:][path]filename
که در آن [drive:][path]filename مکان و نام دقیق فایل را در زمانی که وجود داشته است مشخص می کند. به عنوان مثال، عبارت recover d:\letters\joe.txt مشخص می کند که می خواهید فایل joe.text را بازیابی کنید که در زمانی که آن را حذف می کرده اید در پوشه D:\Letters قرار داشته است. این برنامه به تایپ نام دقیق فایل نیاز دارد، یعنی نمی توانید یک پوشه پر از فایل را با آن بازیابی کنید. پس از امتحان این فرمان ممکن است با پیام زیر مواجه شوید:
Cannot lock the drive.The volume is still in use.
اگر با این پیام مواجه شوید، کامپیوتر را از نو باز راه اندازی کنید، به تکرار کلید F6 یا F8 را بزنید تا وارد منوی Stattup ویندوز شوید. گزینه Safe Mode را انتخاب کنید، منتظر بمانید تا ویندوز راه اندازی شود، و این فرمان را دوباره امتحان کنید.
SFC( یا System File Checker)
فایل های سیستمی محافظت شده قلب محیط ویندوز شما را تشکیل می دهند، و هر مسئله ای در آن فایل ها می تواند در پی سی شما یک مشکل جدی به وجود بیاورد. برنامه System File Checker ، این فایل ها را از لحاظ خرابی و مسائل دیگر بررسی می کند و در صورت لزوم به جای آنها نسخه های اصلی و سالم آنها را قرار می دهد. این برنامه به ویژه در زمان هایی سودمند است که با رجیستری (registry) زیاد ور می روید یا اصلاحات مشابه انجام می دهید، زیرا چنین تغییراتی می توانند فایل های سیستمی را خراب کنند.
از یک کادر داس می توانید برنامه Sfc.exe را به اجرا در آورید. باید با یک پارامتر پیکربندی برای مشخص کردن زمان اجرا و عملی که باید انجام بگیرد به اجرا در آید. SFC همه فایل های سیستمی حفاظت شده را برای مطمئن ساختن شما از داشتن نگارش های درست آزمایش می کند. اگر یک نگارش نادرست را کشف کند، نگارش درست را از پوشه زیر کپی خواهد کرد.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
%Systemroot % \System32\DLLcache
اجرای SFC را با سوئیچ Scannow/ برای بررسی بلادرنگ فایل های سیستمی امتحان کنید. برای اجرای System File Checker، باید از طریق یک حساب مدیریتی ( administrator)وارد کامپیوتر شوید. برای بررسی همه فایل های سیستمی محافظت شده خود، پنجره سطر فرمانی را باز کنید، عبارت sfc/scannow را تایپ کنید ، و سپس کلید Enter را بزنید. پنجره Windows Protected Files ظاهر خواهد شد، و یک نوار پیشرفت عملیات نیز به نمایش در خواهد آمد. ممکن است از شما خواسته شود که سی دی( یا دی وی دی ) نصب ویندوز خود را برای کپی کردن فایل ها در دیسک سخت در دیسک ران سی دی ( یا دی وی دی) قرار دهید.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
همچنین System File Checker را می توانید برای بررسی فایل های سیستمی محافظت شده بدون اجرای عملیات تعمیر به اجرا در آورید. برای این کار، عبارت sfc/verifyonly را تایپ کنید و کلید Enter را بزنید.
BOOTCFG(ویندوز7، ویندوز اکس پی و ویستا)
برنامه Bootcfg.exe یک برنامه سطر فرمانی است که در ایجاد اصلاحاتی برای تنظیم های راه اندازی ویندوز می تواند به شما کمک کند. فایل Boot.ini را اصلاح می کند. برای استفاده از آن باید به عنوان مدیر (administrator) وارد کامپیوتر شوید. فرمان cmd را در کادر Search منوی Start تایپ کنید و کلید Enter را بزنید تا یک نشانه فرمان داس باز شود. فرمان bootcfg/query را برای دیدن تنظیم های کنونی کامپیوتر خود تایپ کنید.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
CHKDSK( ویندوز7، ویستا و اکس پی)
برنامه CHKDSK.exe دیسک سخت شما را از لحاظ خطاها بررسی و آنها را( در صورت امکان) درست می کند. فرمان chkdsk را در کادر Search منوی Start تایپ کنید و کلید Enter را بزنید.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
CLEANMGR( ویندوز7، ویستا، و اکس پی)
برنامه Cleanmgr.exe برنامه Disk Cleanup را به اجرا در می آورد که دیسک سخت را از لحاظ وجود فایل های موقتی بررسی می کند. وقتی Disk Cleanup برای بررسی به اجرا در آید، می توانید نوع فایل هایی را که می خواهید حذف شوند مشخص کنید و روی OK برای حذف آنها کلیک کنید. با اجرای Disk Cleanup فضای قابل توجهی از دیسک سخت را می توانید آزاد کنید. بنابراین، اجرای آن را جزئی از کارهای هفتگی خود کنید.
COMP
برنامه Comp.exe در یک پنجره داس به اجرا در می آید ( فرمان cmd را در کادر Search منوی Start تایپ کنید و کلید Enter را بزنید)، و برای مقایسه محتویات دو فایل به کار می رود. از آن می توانید در حالت دو سویه بهره بگیرید، که در این صورت، برنامه از شما نام دو فایل مورد نظرتان را خواهد پرسید، پس از مشخص کردن فایل دوم، یک گزینه را برای روش مقایسه انتخاب کنید. بسته به نوع فایل هایی که مقایسه می کنید، سوئیچ هایی چون I/ ( که اختلافات شماره سطر را نمایش می دهد)، یا n/=number ( که در آن number تعداد سطرهایی است که می خواهید مقایسه کنید_ با شروع از سطر اول) را می توانید تایپ کنید. همچنین نام های فایل ها و سوئیچ ها را در نشانه فرمان به همراه نام فرمان می توانید تایپ کنید. به عنوان مثال، چیزی شبیه به فرمان زیر را تایپ کنید:
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
comp file1.txt file2.txt /l
DEFRAG
برنامه Defrag.exe نسخه سطر فرمانی داس از برنامه Disk Defragmenter است که آن را در پوشه System Tools( واقع در پوشه Accessories) می توانید بیابید. باید DEFRAG را با سوئیچ های فرمانی درست، مانند defrag C: برای تکه تکه زدایی دیسک :C در پنجره داس به اجرا در آورید.
DISKPART
برنامه Diskpart.exe معمولاً در برپاسازی یک سیستم جدید به کار می رود. با وجود این، خودش یک دیسک را فرمت نخواهد کرد، بلکه یک پارتیشن می سازد، و فرمان فرمت می تواند بعداً روی پارتیشن جدید به اجرا در آید. اگر این فرمان را بر روی یک سیستم کاری به اجرا در می آورید آن را با احتیاط به کار بگیرید، چون می تواند پارتیشن فعلی شما را غیر قابل دسترس کند. باید DISKPART را از یک پنجره داس به اجرا در آورید.
FSUTIL
Fsutil.exe یک برنامه سطر فرمانی( با cmd) است که مدیریت جامع منابع دیسک سخت را فراهم می سازد. از آن می توانید برای مشخص کردن فضای ذخیره استفاده نشده، تغییر دادن اطلاعات والیوم( volume)، و اداره مشخصات سیستم فایل های NTFS استفاده کنید. این برنامه را آزمایش نکنید. فقط برای استفاده مدیران با تجربه کامپیوتر طراحی شده است.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
MEM
برنامه Mem.exe یک برنامه پنجره داس است که مصرف حافظه کنونی را نشان می دهد. هرگاه با سوئیچ c/ به اجرا در آید، جزئیات مقدار حافظه در حال استفاده به وسیله هریک از برنامه های بار شده را نشان می دهد.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
MSCONFIG
برنامه Msconfig.exe برنامه System Configuration Utility را باز می کند و به شما امکان می دهد تنظیم های مختلفی را بررسی و اصلاح کنید که در عملیات راه اندازی ویندوز مؤثر واقع می شوند. این برنامه در ویندوز به اجرا در می آید و به عنوان یک برنامه گرافیکی استاندارد ویندوز کار می کند. اگر ضمن عملیات راه اندازی پیام های خطا می گیرید، از MSCONFIG می توانید برای تغییر دادن موقتی پیکربندی سیستم و امتحان سیستم با غیر فعال کردن تنظیم های مختلف به منظور حذف خطاها بهره بگیرید.
MSINFO32
برنامه Msinfo32.exe به صورت یک برنامه کاربردی ویندوز به اجرا در می آید، اما آن را می توانید از سطر فرمان نیز به اجرا در آورید. شبیه به SYSTEMINFO است و تنظیم ها و وضعیت های مختلف کامپیوتر را نمایش می دهد؛ با وجود این، Msinfo32 یک برنامه دو سویه است، در حالی که SYSTEMINFO فقط یک فهرست می سازد. از Msinfo32 برای بررسی کامپیوتر خود از لحاظ رانش گرهای نصب شده، برنامه های کاربردی، و سایر تنظیم های داخلی بهره بگیرید.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
NBTSTAT
Nbtstat.exe یک برنامه سطر فرمانی است که تنظیم های مختلف شبکه NetBIOS را نمایش می دهد و در زمان رفع اشکال شبکه های کوچک سودمند است. چندین سوئیچ پیکر بندی دارد. یک سوئیچ به ویژه سودمند آن، سوئیچ r- است که نام های همه کامپیوترهایی را فهرست می کند که شبکه NetBIOS شناسایی می کند.
NET
برنامه Net.exe یک برنامه سطر فرمانی است که از آن برای کنترل تکالیف ارتباطی مختلف شبکه می توانید استفاده کنید. این برنامه امکان کنترل دستی دیسک ران ها، نام گذاری کارگروه ها، و حتی راه اندازی و متوقف سازی تکالیف اشتراکی را فراهم می سازد. وظایف گنجانده شده در سوئیچ های NET همگی در جایی دیگر در منوها گنجانده شده است، در نتیجه، کمتر به استفاده از این برنامه نیاز خواهید داشت. با این همه، تایپ net view می تواند نام های کامپیوترهای مختلف متصل به شبکه محلی را نمایش دهد که سریع تر از کلیک کردن روی Start، Control Panel، System and Security، و System است.( در ویندوز اکس پی کلیک کردن روی Start، My Network Places و View Workgroup Computers).
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
NETSH
برنامه Netsh.exe یک نگارش روز آمد شده و دو سویه Net.exe است. ویندوز 2000 و ویندوزهای بعدی، آن را به عنوان یک وسیله برای مدیران به منظور اداره تکالیف شبکه فراهم کرده اند. این برنامه به مدیران امکان می دهد که فایل های پیکربندی بسازند و آنها را برای اجرا در زمان راه اندازی سیستم یا هروقت که برای اصلاح پیکربندی های شبکه لازم باشد ذخیره کنند.
NETSTAT
برنامه Netstat.exe یک برنامه سطر فرمانی است که فهرست درگاه های TCP/IP مورد استفاده کامپیوتر را نمایش می دهد. مدیران شبکه می توانند از این برنامه برای بررسی اتصالات بین کامپیوتر و شبکه بهره بگیرند.
OSK
برنامه Osk.exe برنامه صفحه کلید روی مانیتور(On-Screen Keyboard) است، که بخشی از برنامه جامع Accessibility ویندوز است. آن را می توانید از طریق کادر Search منوی Start، از طریق نشانه فرمان، یا دستیابی آن با کلیک کردن روی Start، All Programs، Accessories، Ease Of Access (Accessibility در ویندوز اکس پی)، و سپس On-Screen Keyboard به اجرا در آورید.
PING
برنامه ping.exe یک برنامه سطر فرمانی پر استفاده برای آزمایش ارتباطات اینترنت است. یک روش سریع آزمایش را برای تشخیص ارتباط بین کامپیوتر شما و یک کامپیوتر دیگر یا یک کامپیوتر خدمات دهنده(server) روی اینترنت فراهم می سازد.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
PING یک رشته از پیام های کوتاه را به یک کامپیوتر راه دور می فرستد و زمان لازم برای دریافت یک پاسخ را اندازه گیری می کند. نشانی پایگاه وب کامپیوتر راه دور، یا اگر نشانی IP را می دانید، نشانی IP را می توانید در این فرمان مشخص کنید.
PERFMON
برنامه Perfmon.exe را از طریق کادر Search منوی Start، یا از طریق نشانه فرمان می توانید به اجرا در آورید، اما یک برنامه کاربردی ویندوز را باز می کند که از آن می توانید برای کنترل کارآمدی کامپیوتر خود در حوزه های مختلف بهره بگیرید. مدیران می توانند از اطلاعات فراهم شده در نمایش های مختلف این برنامه برای مشخص کردن تنگناها در عملکرد کامپیوتر خود بهره بگیرند.
REGEDIT
برنامه Regedit.exe از طریق کادر Search منوی Start، یا از طریق نشانه فرمان( cmd) به اجرا در می آید اما برنامه Registry Editor را در یک پنجره کاربردی به نمایش در می آورد. Regedit.exe به شما امکان می دهد که رجیستری ویندوز را نگهداری کنید، که تنظیم های پیکربندی یک کامپیوتر را نگهداری می کند. رجیستری را صرفاً برای آزمایش و آموزش تغییر ندهید، و همیشه پیش از هر نوع تغییری در رجیستری، یک نسخه پشتیبان از رجیستری کنونی بسازید. اصلاحات کوچک در رجیستری می تواند نتایج پیش بینی نشده به وجود بیاورد و حتی می تواند نصب ویندوز شما را کاملاً غیر فعال کند.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
SECEDIT
Secedit.exe را از سطر فرمان می توانید راه اندازی کنید، یک برنامه کاربردی است که امنیت ویندوز را با مقایسه کردن پیکربندی کنونی با آخرین پیکربندی پیشین تجزیه و تحلیل می کند. تنظیم های کاربری و گروهی، سرویس ها، و سیاست امنیتی را بررسی می کند و اختلافات بین پیکربندی های قبلی و کنونی را به شما تذکر می دهد.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
TASKKILL
از برنامه Taskkill.exe برای خاتمه دادن به یک process در حال اجرا می توانید بهره بگیرید. از Taskkill.exe برای یافتن پراسس های (process) در حال اجرا بهره بگیرید و سپس برنامه Taskkill را_ که پس از آن نام task یا شماره پراسس می آید_ برای خاتمه دادن به یک پراسس به اجرا در آورید. این برنامه نسخه سطر فرمانی دکمه End Process در صفحه Processes از برنامه Task Manager ویندوز است.
TASKMGR
برنامه Task Manager یک برنامه ویندوز است. با تایپ کردن فرمان آن در کادر Search منوی Start، در سطر فرمان، یا با کلیک - راست روی یک فضای خالی نوار تکلیف، و سپس انتخاب Start Task Manager ، آن را به اجرا در آورید؛ یا کلید ترکیبی CTRL-ALT-DELETE را می توانید بزنید.Task Manager برای یافتن عملیات برنامه های کاربردی و پراسس های در حال اجرا و تماشای مصرف فعلی حافظه و پردازنده کامپیوتر سودمند است.
حالا با سطر فرمان کار کنید
با استفاده از ابزار گرافیکی ویندوز، بعضی از امکانات سطر فرمان را می توانید به اجرا در آورید، اما وقتی نسخه غیر گرافیکی آن را امتحان کنید، احتمالاً تحت تأثیر سرعت عمل و کارآمدی آن قرار خواهید گرفت. فرمان هایی که در این مقاله بررسی شد صرفاً چند نمونه بود. برای فهرست کامل فرمان ها، در نشانه فرمان کلمه help را تایپ کنید. پس از help اگر نام هر فرمان را تایپ کنید اطلاعات بیشتری به دست خواهید آورد. هرچه بیشتر با برنامه سطر فرمانی کار کنید، امکانات بیشتری را در آن خواهید یافت و تجربه کامپیوتری خود را لذت بخش تر خواهید کرد.
پنجره سطر فرمانی خود را به سلیقه خود در آورید
با آن که برنامه خدماتی سطر فرمان(cmd) برنامه ای سودمند است ، ظاهر جالبی ندارد. در حقیقت، پیکربندی پنجره پیش فرض آن باستانی به نظر می رسد. خوشبختانه، مایکروسافت چند گزینه برای بهینه سازی چهره این برنامه فراهم کرده است.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
روی گوشه بالا - چپ پنجره سطر فرمانی که در آن یک آیکن cmd حضور دارد کلیک کنید. روی Properties کلیک کنید و برگه Font را انتخاب کنید. گزینه های انتخاب فونت زیاد نیست، اما چند گزینه ( تحت Size) برای تغییر دادن اندازه های فونت وجود دارد، که اندازه پنجره را تغییر می دهد. روی اندازه های فونت مختلف کلیک کنید تا ببینید که اندازه پنجره( مطابق Window Preview) چقدر تغییر می کند. ممکن است اندازه ای را بیابید که برای شما کامل است، اما اگر مطمئن نیستید، تحت Font گزینه Raster Fonts را انتخاب و سپس تحت Size مورد 8×12 را انتخاب کنید.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
در پی آن، برگه Options را انتخاب و تحت Command History، جلوی Buffer Size، عدد 999 را تایپ و برای Number of Buffers عدد 5 را تایپ کنید. تحت Edit Options گزینه Quick Edit Mode و Insert Mode را انتخاب کنید. این گزینه ها اسکرول ( scroll) را ممکن می سازند، تعداد سطرهای پنجره را افزایش می دهند، و به شما امکان می دهند مستقیماً از پنجره سطر فرمانی عباراتی را copy و paste کنید. برگه Layout را انتخاب کنید و تحت Screen Buffer Size ، عدد 2500 را جلوی Height تایپ کنید. سرانجام، صفحه Colors را انتخاب و روی رنگ هایی که برای Screen Text، Screen Background، Popup Text و Popup Background می خواهید، کلیک کنید. روی OK کلیک کنید.
پی نوشت ها:
1)Graphical User Interface
2)Windows Internet Naming Service
3)Dynamic Host Configuration Protocol
منبع:ریز پردازنده، شماره 189
تفاوت بین دیسک های DVD-R و DVD+R در چیست ؟
اگر سری به بازار بزنید و قصد خرید DVD خام داشته باشید . با انواع و اقسام مارکهای مختلف DVD مواجه خواهید شد .اگر دقت کرده باشید بر روی تمامی دیسکها علاوه بر مدل و سرعت رایت عبارت DVD-R و یا DVD+R حک شده است .اما تا به حال هیج از خودتان سوال کرده اید که تفاوت بین دیسکهای DVD-R و DVD+R در چیست ؟ و کدام یک بهتر و مرغوب تر است ؟
DVD-R DVD+r
پاسخ به این پرسش مطلبی است که امروز بدان خواهیم پرداخت …
از سال ???? که دیسکهای ذخیره اطلاعات با فرمتی به نام DVD وارد بازار شدند ، تاکنون پسوند های متعددی بر این فرمت اضافه شده که از جمله آنها می توان به پسوندهای -R,+R,-RW,+RW,+R DL اشاره کرد.
در واقع افزوده شدن این پسوند ها از زمانی آغاز شد که دیسکهای دی وی دی با قابلیت رایت کردن وارد بازار شدند.
متاسفانه بر خلاف سی دی ها ، استانداردهای متفاوتی برای ساخت یک دیسک دی وی دی وجود دارد و گوناگونی این استانداردها تا حدودی باعث سر درگمی مشتریان برای خرید دستگاهی مناسب می شود. در این مقاله می خواهیم این پسوند های متفاوت را برای شما رمز گشایی کنیم.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
برای این منظور بد نیست ابتدا به معرفی دو اتحادیه عظیم که در زمینه دستیابی به استاندارد های پیشرفته تر با یکدیگر رقابت دارند ، بپردازیم. DVD FORUM نام اتحادیه ای شامل بیش از ??? کمپانی بزرگ است که در زمینه پیشرفت تکنولوژی دیسکهای دی وی دی همکاری دارند.
از جمله این کمپانی ها می توان به هیتاچی ،میتسوبیشی ، سونی و پایونیر اشاره کرد. این اتحادیه وظیفه ثبت استاندارد های جدیدی که از طرف شرکت های عضو ارائه می شودرا بر عهده دارد.استانداردهایی که این اتحادیه ارائه می کند همگی دارای یک علامت منفی در کنار پسوند دی وی دی هستند.از طرف دیگر DVD+RW Alliance نام اتحادیه دیگری است که در رقابت شدید با DVD FORUM است.
اعضای این اتحادیه نیز بالغ بر ???کمپانی بزرگ هستند که از جمله آنها می توان به یاماها، سونی ، DELL و hp اشاره کرد. در این میان نکته جالب حضور کمپانی سونی در هر دو اتحادیه است.
استانداردهای ارائه شده این اتحادیه همانطور که از نام آن مشخص می شود با یک علامت مثبت همراه است. در واقع می توان وجود این استانداردهای متفاوت را نتیجه رقابت این دو اتحادیه دانست که سعی دارند با وضع این استانداردها فروش محصولات جانبی مربوط را نیزانحصاری نمایند.
دستگاههایی که از استاندارد DVD+R یا DVD-R پشتیبانی میکردند تنها قادر به پخش همین نوع دیسک ها بودند که البته در حال حاضر تمام دستگاههای موجود در بازار از هر دو نوع استاندارد DVD-R و DVD+R پشتیبانی میکنند
در واقع تا فوریه سال ???? اختلاف فیزیکی بین یک دیسک DVD-R با DVD+R وجود نداشت. اما یک سری اختلافات تکنیکی بین این دو فرمت ضبط بروز کرد. فرمت DVD+R برای مردمی که تمایل به ضبط فیلمها و صداهای خود داشتند، امکانات ظریفی را تنظیم کرد.
تفاوت DVD-R و DVD+R در علت ?- تفاوت در نوع بوک مار دو نوع دیسک و ?- تفاوت در نوع چرخش دیسک هنگام کار بر میگردد .
دیسک های نوع DVD+R دارای تکنولوژی سرعت گردش زاویهای هستند . بدین معنا که هنگام استفاده در کامپیوتر و یا دستگاههای پخش دی دی وی خانگی ، این نوع دیسکها از ابتدای اجرا یا نمایش اطلاعات تا انتها با تنظیم نگه داشتن سرعت تبادل اطلاعات باعث می شوند تا موتور DVD ROM یا همون دستگاه سخت افزاری پخش DVD سرعتش رو به صورت آهسته کاهش می دهد .
اما در دیسکهای DVD-R سرعت موتور ثابت و سرعت خواندن اطلاعات به صورت خطی زیاد می شود . به طور مثال در دیسکهای DVD-R اگر قصد داشته باشید تا هنگام مشاهده یک فیلم به صورت مکرر ، فیلم را به جلو یا عقب ببرید موتور DVD Rom مدام نیاز به تغییر سرعت داره که این امر سبب پایین آمدن عمر مفید موتور دستگاه خواهد شد .
تفاوت جالب دیگر در دیسکهای DVD+R نسبت به DVD-R در امکان خروج سریع دیسکهای DVD-R است .
اگر هنگام رایت DVD دقت کرده باشید پس از رایت اطلاعات به میزان ???? بلافاصله دیسک خارج نمی شود و دیسک عملی را با نام Finalize انجام می دهد که همین عمل گاه یکی دو دقیقه طول می کشد . دیسک های DVD+R دارای امکان خروج سریع دیسک هستند و می توان بدون اجرای این مرحله دیسک را خارج کرد و چون احتیاجی به عمل لیداوت ندارند عمل رایت بسیار سریعتر پایان می پذیرد .
مزیت دیگری که دیسکهای DVD+R دارند امکان ضبط اطلاعات همزمان ر حالت فرمت دیسک است (که البته مربوط به دیسکهایی میشوند که قابلیت پاک شدن و ضبط مجدد اطلاعات را دارند که با نام DVD RW شناخته می شوند )
در مورد نوع بوکمارک شدن دیسکها هم برای شناسایی DVD-R ها روش دیتا بیسی که خیلی قدیمیه استفاده میشه و سرعت مطمئنه رو نمیشه براحتی حدس زد ولی در نوع DVD+R خیلی راحت این عمل انجام می پذیرد .
علاوه بر آنکه دیسک های DVD+R با تمامی دستگاههای پخش سازگاری کامل دارند . پس اگر دنبال یک دیسک دی وی دی میگردید که بدون مشکل در تمامی دستگاههای پخش قابل اجرا باشد نوع DVD+R را انتخاب کنید
System Volume Information چیست؟
پوشه سیستم والیوم اینفورمیشن در واقع بخشی از System Restore ، ابزاری برای برگرداندن وضعیت سیستم به حالتی قبل ، است .
در صورتیکه زیاد در Windows XP اصطلاحا پرسه میزنید احتمالا با پوشه ای به نام System Volume Information مواجه شده اید و این سوال برای شما بوجود امده که این پوشه چیست و چه فایده ای دارد؟
پوشه سیستم والیوم اینفورمیشن در واقع بخشی از System Restore ، ابزاری برای برگرداندن وضعیت سیستم به حالتی قبل ، است .
System Volume Information مکانی است که ویندوز اکس پی مراحل تغییرات سیستم برای بازگردانی (System Restore) و همچنین فایلهای مربوط به این اعمال را در این پوشه نگهداری می کند .
درصورتیکه سرویس System Restore در کامپیوتر شما فعال است اما با این وجود پوشه System Volume Information را در درایوهای خود نمیبینید بایستی "نمایش فایلهای مخفی و سیستمی" را فعال کنید .
برای این منظور در My Computer به منوی [Tools=>Folder Options=>View]رفته و گزینه Show Hidden Files and Folders را فعال کنید . همچنین بایستی گزینه Hide protected operating system files را از حالت تیکدار خارج نمایید (غیرفعال کنید ) . در صورت مشاهده پنجره تایید ، OKرا کلیک کنید .
ممکن است پوشه های زیادی به نام System Volume Information در سیستم شما وجود داشته باشد و این موضوع بستگی به تنظیمات System Restoire دارد .
در مواقعی که زیاد اقدام به حذف و نصب نرم افزار در کامپیوتر می کنید این پوشه ها دارای حجم زیادی میباشد و حتی به چندین گیگابیات می رسند .
نکته : بسیاری از ویروسهای کامپیوتری خود را در این پوشه مخفی می کنند و در صورتیکه شما سیستم خود را با استفاده از System Restore به مرحله ای فبل برگردانید این ویروسها مجددا باز می گردند . این یکی از دلایلی است که بعضی از کاربران گمان می کنند فولدر System Volume Information ، ویروس است و یا یا توسط ویروسها ایجاد شده است !
? دسترسی به محتویات System Volume Information
در اغلب مواقع نیازی به دسترسی به این پوشه وجود ندارد . اما درصورتیکه کنجکاو شده اید این پوشه را ببینید و محتویات آن را مشاهده کنید بایستی در شرایط مختلف از روشهای زیر استفاده کنید :
Windows XP Professional and Home Edition - FAT?? File System
در My Computer به منوی [Tools=>Folder Options=>View]رفته و گزینه Show Hidden Files and Folders را فعال کنید . همچنین بایستی گزینه Hide protected operating system files را از حالت تیکدار خارج نمایید (غیرفعال کنید ) . در صورت مشاهده پنجره تایید ، OKرا کلیک کنید .
Windows XP Professional using the NTFS File System on a Workgroup or Standalone Computer
در My Computer به منوی [Tools=>Folder Options=>View]رفته و گزینه Show Hidden Files and Folders را فعال کنید . همچنین بایستی گزینه Hide protected operating system files را از حالت تیکدار خارج نمایید (غیرفعال کنید ) . در صورت مشاهده پنجره تایید ، OKرا کلیک کنید .
حال روی پوشه System Volume Information کلیک راست کرده و گزینه Sharing and Security را انتخاب کنید و وارد تبِ Security شوید . دکمه Add را کلیک کرده و نام کاربری که قرار است محتویات این پوشه را مشاهده کند را درج کنید . حال می توانید با دابل کلیک کرده روی System Volume Information آن را بازکرده و مشاهده کنید .
Windows XP Professional Using the NTFS File System on a Domain
در My Computer به منوی [Tools=>Folder Options=>View]رفته و گزینه Show Hidden Files and Folders را فعال کنید . همچنین بایستی گزینه Hide protected operating system files را از حالت تیکدار خارج نمایید (غیرفعال کنید ) . در صورت مشاهده پنجره تایید ، OKرا کلیک کنید .
حال روی پوشه System Volume Information کلیک راست کرده و گزینه Sharing and Security را انتخاب کنید و وارد تبِ Security شوید . دکمه Add را کلیک کرده و نام کاربری که قرار است محتویات این پوشه را مشاهده کند را درج کنید . حال می توانید با دابل کلیک کرده روی System Volume Information آن را بازکرده و مشاهده کنید .
? حذف System Volume Information
حتی اگر سرویس System Restore را غیر فعال کنید باز پوشه System Volume Information در سیستم شما وجود دارد و بایستی بصورت دستی حذف گردد .
ابتدا طبق روشهای بالا بایستی بتوانید به این پوشه دسترسی پیدا کنید .
سپس بایستی System Restore را غیرفعال کنید(
برای غیر فعال کردن System Restore وارد Cotrol Panel و سپس System شده و از تبِ System Restore گزینه Turn off System Restore را تیکدار نمایید .
یکبار سیستم را ری استارت نمایید .
حال می توانید این پوشه ها را از درایوها حذف کنید .
توجه کنید در صورتیکه مجددا System Restore را فعال کنید این پوشه ها ایجاد می شوند .
???
کلمات کلیدی :
System Volume Information Folder what is this folder directory how gain access delete del remove virus ویروس ویروس سیستم ولوم اینفورماتیون اینفورمیشن سیستم والیوم ولیوم پوشه فولدر سپس بایستی System Restore را غیرفعال کنید How to access disable enable
حذف ازبین بردن از کار انداختن پوشه مخفی سیستمی سیستم وولوم ولوم ولم اینفورماتیون اینفورمیشن حذف غیر فعال کردن سیستم ری استور رستور System Restore گزینه Turn off System Restore
آیا تکنولوژی OLED میتواند تکنولوژی LCD را ضربه فنی کند؟
تکنولوژی LCD مورد استفاده در نمایشگرها را که به خاطر دارید. نوری سفیدرنگ تولید میشود و از پشت سر با سلولهای حاوی کریستال مایع (Liquid Crystal) برخورد و اگر اجازه پیدا کند، از سوی دیگر سلول خارج میشود و با چشمان کاربران برخورد میکند. نور سفیدرنگ یا توسط لامپهای مهتابیمانند CCFL تولید یا در مدلهای جدیدتر توسط دیودهای نوری (LED) تابیده میشود. در هر حال در تکنولوژی LCD سلولها از خود نوری تولید نمیکنند و تنها بر کیفیت پرتو عبور تاثیر خواهند گذاشت.
در نمایشگرهایی که از تکنولوژی Plasma استفاده میکنند پانل جلویی نمایشگر مانند پانل نمایشگرهای LCD متشکل از سلولهای بسیاری است که به صورت منظم چیده شدهاند. در پس این سلولها منبع تولید نور وجود ندارد، زیرا نور موردنیاز توسط سلول تولید میشود. به این صورت که جریان الکتریکی گاز درون سلول را به فاز پلاسما (حالت چهارم ماده) منتقل میکند و هنگامی که جریان الکتریکی قطع شود، ماده بینوا خواهان بازگشت به حالت گازی است. از اینرو انرژی دریافت شده را به شکل نور ساطع میکند و به حالت اولیه بازمیگردد. همین موضوع از تفاوتهای اصلی نمایشگرهای LCD و Plasma است.
? تکنولوژی OLED
اگر ماده درونی دیودهای نوری (LED) از مواد آلی (Organic) تشکیل شوند، خاصیت فوقالعادهای پیدا خواهند کرد و OLED خطاب خواهند شد که تخفیفی برای Organic LED محسوب میشوند و برای کاربردهای گوناگون ایدهال خواهند بود. درباره نمایشگرهای LCD جدید گفته شد که نیاز به نوری سفیدرنگ دارند که توسط دیودهای نوری (LED) تامین میشوند. شدت و کیفیت نوری که دیودهای نوری تولید میکنند فراتر از توان لامپهای مرسوم CCFL است و به همین دلیل نمایشگرهای LCD که از تکنولوژی LED بهره میگیرند روشنتر هستند و رنگهای تولید شده طبیعیتر جلوه میکنند. دلیل این امر این است که دیودهای نوری دامنه نور مرئی، از ناحیه قرمز تا ناحیه بنفش را کاملتر پوشش میدهند، اما پوشش لامپهای CCFL چنانچه باید، مطلوب نیست.
از سوی دیگر، سلولهای حاوی کریستال مایع در نمایشگرهای LCD تنها کاری که میکنند، کنترل پرتو نوری عبوری است. ماده درونی سلولها میتواند در وضعیتهای مختلفی قرار گیرد و شدت نور عبوری را کم و زیاد کند. این فکر در ذهن برخی محققان جوانه زد که آیا میتوان سلولهای کریستال مایع را به گونهای حذف کرد و فرایندی را در پیش گرفت که دیود نوری موردنظر به اندازه لازم نور تولید کند؟
این رویداد از دو منظر مورد توجه قرار گرفت. اول اینکه، دیودهای نوری که به عنوان منبع تولید نور در نمایشگرهای LCD مورد استفاده قرار میگیرند، نور را با شدتی برابر تولید میکنند. هنگامی که میزان روشنایی (Brightness) نمایشگر را کم و زیاد میکنیم در واقع میزان نوری که تولید میشود را تنظیم کردهایم. مشکل این است که شدت تابش نور از دیودهای نوری یکنواخت است، به این معنی که یا روشن است یا خاموش و حد میانهای ندارد. از سوی دیگر، هر پیکسل کامل مجموعهای است از سه پیکسل رنگی (آبی، قرمز و سبز) و برای تولید رنگ دلخواه لازم است که هر یک از پیکسلها نوری با شدت مختلف از خود عبور دهند. از اینرو قدری از نور تولید شده گرفتار پیکسل رنگی میشود و اجازه عبور پیدا نخواهد کرد. به بیان دیگر مقداری از نوری که انرژی صرف تولید خود کرده بدون استفاده میماند و به بیان محلی، انرژی تلف میشود.
تکنولوژی OLED میخواهد که سلولهای کریستالی (پیکسلهای رنگی) از نمایشگرها حذف شوند، در عوض قول میدهد تا نور موردنظر را با همان شدتی که مورد نیاز است تولید کند. برای پیادهسازی این امر لازم است که دیودهای نوری در سه رنگ آبی، قرمز و سبز تولید و در محل پیکسلهای رنگی سابق نصب شوند. در این سیستم نیازی به منبع تولید نور وجود ندارد، زیرا خود سلولها (دیودها) به اندازهای که لازم است نور تولید میکنند.
نکته دیگری که تکنولوژی OLED تضمین میکند، کاهش قیمت پانل نمایشگرها در صورت تولید انبوه است، زیرا سلولهای کریستال مایع حذف میشوند و مقادیر قابل توجهی از هزینهها کاسته میشود.
البته از خاطر بردم بگویم که دیودهای OLED را میتوان جایگزین دیودهای LED کنونی کرد، زیرا نوری بهتر با انرژی کمتر تولید میکنند.
? مزایا و معایب
اجازه بدهید اول عیب دیودهای OLED را بیان کنم. عمر کوتاه دیودهای OLED در قیاس با پانلهای LCD و Plasma غیرقابل اغماض است. دیودهای OLEDبه طور متوسط ?? هزار ساعت عمر میکنند، در حالی که عمر سلولهای LCD و Plasma بیش از ?? هزار ساعت است. همچنین دیودهای OLED حساسیت بسیاری به رطوبت دارند.
مزایای این تکنولوژی بیش از معایب آن است، به این شکل که پانلهایی که از OLED بهره میبرند بسیار نازکتر از پانلهای LCD هستند. دیگر اینکه، دیودهای OLED را روی هر سطحی میتوان نصب و تولید کرد. هماکنون طرحهایی در دست است که پانلهایی شیشهای (شفاف) با استفاده از دیودهای OLED تولید کنند. همچنین پانلهای OLED قابل انعطاف و در مصرف انرژی بینهایت صرفهجو هستند و به سهولت خم میشوند و نوری که با جریانی ضعیف منتشر میکنند حیرتآور است. از همه مهمتر اینکه، هزینه و زمان تولید دیودها و پانلهای OLED ارزانتر از پانلهای LCD است.
نکته بسیار مهم در پانلهای OLD زمان پاسخگویی بینظیر آن است. زمان پاسخگویی بهترین پانلهای LCD حداقل ? ثانیه است. در حالیکه زمان پاسخگویی پانلهای معمولی OLED حداکثر یکدهم ثانیه است. آخر اینکه، جابجایی مرسوم رنگها در نمایشگرهای LCD در پانلهای OLED مشاهده نمیشوند، زیرا نور از هیچ فیلتری عبور نمیکند و از تولید به مصرف است.
? نکته پایانی
استفاده از نمایشگرهای OLED در صنعت تولید گوشیهای هوشمند، دستگاههای PDA و GPS مدتی است که آغاز شده و در حال توسعه است. تلاشهایی در دست انجام است که عمر مفید دیودهای OLED را افزایش دهند. شنیده شده که عمر برخی از این دیودها تا ??? هزار ساعت افزایش پیدا کرده، اما هزینه آن بسیار گزاف است. چنانچه مشکلات مربوط به تکنولوژی و هزینه رفع شود، سازندگان لپتاپ به سرعت از نمایشگرهای OLED سود خواهند برد. پیشبینی میشود که بین ??? تا ??? گرم از وزن لپتاپها کاسته شود. آخر اینکه شرکتهای Samsung، Sony، LG و Philips و غیره نمونههای اولیه نمایشگرهای OLED را تولید کردهاند. پیشبینی شده است که تکنولوژی OLED از اواسط سال ???? میلادی به صورت رسمی عرضه خواهد شد و تا سال ???? میلادی بیش از ?? درصد بازار نمایشگرها را تسخیر خواهد کرد.
هفتهنامه بزرگراه فناوری
آشنایی با مفاهیم پایگــاه داده هـــا
مفاهیم مبنایی :
مفهوم پایگاه داده ها : پایگاه داده ها در ساده ترین وجه به مثابه مخزنی میماند که اطلاعات و داده ها به صورت منسجم و احتمالا ساخت یافته در آن نگهداری میشود . این مخزن میتواند یک فایل متنی یا باینری ساده باشد .
همزمان با پیدایش تکنولوژی ذخیره سازی اطلاعات و فایلها ، پایگاه داده ها نیز متولد شد و همزمان با رشد تکنولوژی ذخیره و بازیابی اطلاعات و سیستم فایلینگ ، پایگاه داده ها نیز به صورت موازی و با آن رشد کرد . پایگاه داده ها از زمان تولد تا کنون پنج نسل را سپری کرده است .
همزمان با گسترش نیاز کاربران برای ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات برنامه نویسان متعددی اقدام به ایجاد برنامه هایی با اهداف و کاربردهای متفاوت کردند . صرف نظر از برنامه هایی که از نظر کاربرد کاملا متفاوت بودند برنامه هایی نیز وجود داشتند که ماهیت و کاربرد یکسانی داشتند ولی توسط برنامه نویسان متعدد ایجاد شده بودند . بهترین مثال برای این مطلب دفـتـــرچـــه تلـفــن میباشد . چندین و چند نسخه متفاوت دفترچه تلفن موجود بود که همه آنها امکانات کاملا مشابهی داشتند ولی الگوریتمها و روشهای برنامه نویسی آنها کاملا متفاوت بود . مهمترین وعمده ترین تفاوتهای که بین این برنامه ها وجود داشت در زیر ذکر شده اند :
* نوع و ماهیت فایلی که اطلاعات در آن ذخیره میشد ( بعضیهااز نوع باینری و بعضی TXT و... بودند )
* الگوریتم و روش ذخیره سازی داده ها در فایل
* نام توابع ( فرضا تابع مربوط به جستجو در هر برنامه نامی مطابق با سلیقه برنامه نویس داشت )
تمام این برنامه ها در واقع نوعی بانک اطلاعاتی هستند که برای اهداف خاص ایجاد شده اند . لذا به منابع داده در هر برنامه به جز در همان برنامه در جای دیگری کاربرد نداشت و به هیچ درد دیگری نمیخورد حتی برنامه هایی که مشابه بودند ( مانند دفترچه تلفن ) نیز ( بنا به دلایل ذکر شده ) نمیتوانستند با هم تبادل اطلاعات داشته باشند و اگر میخواستیم از فایل حاوی داده های یک دفترچه تلفن در دفترچه تلفن دیگری استفاده کنیم هیچ راهی وجود نداشت . در ضمن در تمام این برنامه ها به جز فایل و برنامه نوشته شده توسط برنامه نویس هیچ چیز دیگری وجود نداشت که بتواند امنیت داده ها را تضمین کند . و به طور کلی داده ها را کنترل و مدیریت کند . مشکل دیگری که این برنامه ها داشتند این بود که این برنامه ها تنها قابلیت این را داشتند که یک کاربر از آنها استفاده کند و استفاده به صورت اشتراکی از منابع داده ها امکان پذیر نبود .
با گسترش روز افزون اطلاعات و نیاز روز افزون کاربران برای ذخیره و بازیابی اطلاعات و دسترسی سریع به اطلاعات و لزوم تامین امنیت اطلاعات ، لازم بود برنامه های تخصصی و ویژه ای برای این منظور ایجاد شوند . لذا چندین شرکت تصمیم به طراحی و تولید چنین برنامه هایی را گرفتند که از شرکتهای IBM و Microsoft و چند شرکت دیگر به عنوان پیشگامان این امر میتوان نام برد .
برنامه های مذکور پایگاه داده ها نام گرفتند . شرکتهای مذکور باید برنامه هایی را ایجاد میکردند که قابلیت استفاده برای مصارف گوناگون را داشته باشد . در ضمن این برنامه ها باید دارای قسمتی باشند که به عنوان واسط بین برنامه کاربردی و فایلها (منابع داده ) قرار بگیرد و عملیاتهای مربوط به ایجاد ، حذف و تغییر و ... را در منابع داده را کنترل و مدیریت کند . این برنامه واسط را DBMS نامیدند .
DBMS اختصار (DATABASE MANANGMENT SYSTEM ) میباشد که معنای لغوی آن سیستم مدیریت پایگاه داده یا سیستم مدیریت داده ها میباشد .
باید خدمتتون عرض کنم که بزرگترین جهشی که پایگاه داده ها در راستای رشد و تکامل داشت مربوط به همین قسمت یعنی تولید و تکامل DBMS میباشد . گفتیم که وظیفه DBMS این است که بین برنامه کاربردی و منابع داده ها قرار بگیرد و کلیه عملیاتهای مربوط به( ایجاد ، تغییر ، حذف و .... ) منابع داده ها را کنترل و مدیریت کند . کنترل و مدیریت منابع داده ها بسیار کلی و میباشد و اگر بخواهیم منظور از کنترل و مدیریت را کامل شرح دهیم باید ساعتها وقت صرف کنیم و دهها صفحه مطلب بنویسیم که قطعا در این مجموعه نخواهد گنجید ضمن آنکه این مطالب کاربردی نیط نیستند و تنها جنبه اطلاعاتی دارند لذا تنها چند نکته مهم را ذکر میکنم و در صورتی که علاقمند بودید بیشتر بدانید میتوانید به کتابهای موجود در این زمینه مراجعه فرمایید .
منظور از کنترل و مدیریت :
* مصون کردن برنامه های کاربردی در قبال تغییرات در سخت افزار ذخیره سازی .
* مدیریت رکوردهای سرریز که پس از لود اولیه باید در فایل وارد شوند .
* ایجاد فایل با ساختارهای گوناگون
* فراهم کردن امکاناتی برای دستیابی مستقیم و ترتیبی به رکوردها و فیلدها .
* جدا کردن ساختار فیزیکی و منطقی فایلها از یکدیگر
* تامین ایمنی و حفاظت داده ها
* جلوگیری از تکرار ذخیره سازی داده ها ( تاحدی )
* فراهم کردن امکاناتی برای پردازش بلادرنگ (real time ) بسته به نوع سیستم عامل
* تامین صحت داده های ذخیره شده ( تاحدی )
* فراهم کردن امکاناتی برای بازیابی بکمک چند کلید
* فراهم کردن امکاناتی برای استفاده چند کاربر به صورت همزمان از منبع داده و کنترل آن
* کنترل و مدیریت مسائل مربوط به همزمانی و سطح دسترسی کاربران به منبع داده ها
* و .....
با توجه به موارد ذکر شده شرکتها سیستمهای گوناگونی را به این منظور طراحی و تولید کردند که هر سیستم دارای یک رابط گرافیکی برای گرفتن و انجام فرامین کاربر و یک DBMS بود که تمام مطالب ذکر شده در بالا در این سیستمها لحاظ شده بودند . علاوه بر این دو دفترچه ای نیز به همراه سیستم ارائه میشد که حاوی نام و کاربرد توابع موجود در سیستم بود . برنامه نویسان در صورت نیاز میتوانستند از این توابع در برنامه های خود استفاده کنند و دستوری را به سیستم ارسال کنند . رابطه این توابع با سیستم مورد نظر دقیقا مانند رابطه توابع API موجود در ویندوز و خود ویندوز میباشد . اندک زمانی پس از تولید این سیستمها کنسرسیومی تشکیل شد که اقدام به تهیه استانداردهایی در زمینه تولید نرم افزارهای بانک اطلاعاتی کرد و از آن پس تمام شرکتهای تولید کننده ملزم به رعایت این استانداردها بودند . یکی از این تصمیمات و استانداردها یکسان سازی نام توابع در تمام سیستمها بود . دیگر آنکه قرار بر آن شد که یکسری کلمات و عبارات ویژه درنظر گرفته شوند که هر یک معرف عملیاتی ویژه باشند و برنامه ای به تمام سیستمها اضافه شود که وظیفه آن دریافت ، تفسیر و اجرای این عبارات (دستورات ) باشد . مجموعه این کلمات و برنامه ای که وظیفه تفسیر آنها را داشت ، منجر به تولید زبان مشترکی برای بانکهای اطلاعاتی شد . این زبان برنامه نویسی زبان پایه تمام بانکهای اطلاعاتی میباشد که آن را T-SQL مینامند که اختصار (Transact Structured Query Language ) میباشد .
در واقع وظیفه این کلمات و عبارات فراخوانی توابع موجود در سیستم میباشد . دستورات زبانSQL به دوبخش تقسیم میشود :
* دستورات مربوط به کار با داده ها ( DML)
* دستورات مربوط به تعریف داده ها ( DDL )
تمامی سیستمهای ارائه شده در DML دستورات کاملا مشابهی را دارا میباشند اما در بخش DDL دارای تفاوتهای جزئی میباشند . در ضمن سیستمهای مختلف ارائه شده علاوه بر دستوراتی که کار یکسانی را انجام میدهند ممکن است دستورات اضافه تری نیز داشته باشند که وظیفه این دستورات اضافی انجام عملیاتهای ترکیبی میباشد . جلوتر بیشتر با این زبان برنامه نویسی و دستورات آن آشنا خواهیم شد و در مثالهای مختلف از دستورات مختلف این زبان استفاده خواهیم کرد .
خوب تا اینجا با تاریخچه پایگاه داده ها به صورت کلی و ساده آشنا شدیم . در زیر چکیده ای از مطالب بالا را به همراه مزیتهای بوجود آمدن تکنولوژی بانک اطلاعاتی را ذکر خواهم کرد .و از این پس میرویم سراغ مفاهیم کاربردی پایگاه داده ها . دقت کنید که مفاهیم و کلمات مهم را به صورت زیر خط دار و زردرنگ نوشته ام .
از مجموعه مطالب ذکر شده در بالا فهمیدیم که :
با گسترش روز افزون اطلاعات و نیاز کاربران به ذخیره و بازیابی اطلاعات سیستمهایی طراحی شدند که قابلیت استفاده برای مصارف گوناگون را دارا میباشند . همچنین این برنامه ها امکان استفاده اشتراکی از منابع داده را نیز فراهم کردند . در این سیستمها ما به هر فایلی که اطلاعاتی با ساختار معین در آن قرار گرفته است را منبع داده مینامیم. این سیستمها به صورت تخصصی برای ذخیره و بازیابی اطلاعات طراحی و ساخته شده اند از این رو به این سیستمها پایگاه داده ها یا همان بانک اطلاعاتی میگوییم . تمامی پایگاه داده های موجود دارای بخشی با عنوان DBMS یا سیستم مدیریت داده ها میباشند که به عنوان واسط مابین برنامه کاربردی و منبع داده قرار میگیرد و کلیه موارد مربوط به ذخیره و بازیابی لطلاعات را به صورت خودکار کنترل میکند . این سیستم همچنین مسئول تامین امنیت داده های ذخیره شده نیز میباشد . سیستمهای ارائه شده محصول هر شرکتی که باشند از استاندارد واحدی برای ذخیره و بازیابی اطلاعات تبعیت میکنند . در ضمن تمامی پایگاه داده های موجود دارای یک زبان پایه و مشترک با نام T-SQL مبباشند که برنامه نویسان در اکثر موارد بدون آنکه نوع بانک مورد نظر مهم باشد میتوانند از این زبان برای انجام امور بانکی در برنامه های خود استفاده کنند . علاوه بر مطالب ذکر شده باید خدمتتون عرض کنم که بانکهای اطلاعاتی دارای مزیتهای بینظیری میباشند که این مزیتها به تدریج به این تکنولوژی اضافه شدند .از جمله این مزیتها میتوان کنترل متمرکز روی تمام داده هارا نام برد که یکی از مزایای این امر کاهش میزان افزونگی در ذخیره سازی داده ها میباشد .در واقع در تکنولوژی بانکهای اطلاعاتی تکرار ذخیره سازی داده ها به حداقل میرسد که این امر خود دارای مزایای فراوانی میباشد که صرفه جویی در فضای ذخیره سازی و کاهش عملیات سیستم از جمله مهمترین آنها میباشد . یکی دیگر از مزیتهای مهم بانکهای اطلاعاتی این است که با گسترش این تکنولوژی مفهوم چند سطحی بودن و معماری چند لایه به تدریج قوت یافت و بسط پیدا کرد . از دیگر مزایای این تکنولوژی این است که مفاهیمی چون منطق صوری ، سیستمهای خبره ، مفاهیم هوش مصنوعی و ... نیز در این تکنولوژی رخنه کرده اند که این امر موجب میشود که سیستم قادر به استنتاج منطقی از داده های ذخیره شده باشد . و به عنوان آخرین مزیت نیز میتوان این مورد را ذکر کرد که در این سیستمها کاربران در یک محیط انتزاعی (ABSTRACTIVE) و مبتنی بر یک ساختار داده یی تجریدی کار میکنند و بکمک احکام زبانی خاص ، عملیات مورد نظر خود را انجام میدهندو بدین ترتیب برنامه های کاربردی ازداده های محیط فیزیکی کاملا مستقل میشوند .من گفتم آخرین مزیت اما این آخرین مزیت نیست بلکه آخرین مزیتی است که من ذکر میکنم و مزیتهای استفاده از بانک اطلاعاتی نیز آنقدر زیاد است که از حوصله این مقاله خارج میباشد .
تا اینجا بحث بارها به کلمات داده ها و اطلاعات برخورد کرده ایم . اما مفهوم واقعی این دو چیست ؟ در زیر تعریف این دو واژه را برای شما ذکر خواهم کرد و با تفاوتهای این دو آشنا خواهیم شد .
توجه : مطالبی که از اینجا به بعد ذکر خواهند شد بسیار بسیار مهم و حیاتی میباشند لذا خواهشمندم تا زمانی که هر خط را کاملا متوجه نشده اید هرگز سراغ خط بعدی نروید . حتی اگر صد بار یک خط را تکرار کنید .
مفهوم داده :
داده عبارت است از مقادیر صفات خاصه (ATTRIBUTES) انواع موجودیت ها .
خوب با ارائه تعریفی برای داده با دو واژه دیگر نیز برخوردکردیم که احتمالا برای شما نامفهوم میباشد لذا تعریفی برای این دو نیز ارائه خواهم داد .
نوع موجودیت : مفهوم کلی یک پدیده ، شی و یا فرد که در ورد آنها میخواهیم اطلاع داشته باشیم .
صفت خاصه : ویژگی جداساز یک نوع موجودیت از نوع دیگر را گویند .
ببینید دوستان اگر ما یک فرد یا یک شی یا یک پدیده را درنظر بگیریم و بخواهیم در مورد آن اطلاعاتی کسب کنیم آن شی ، یا فرد یا پدیده را موجودیت مینامیم . فرض کنید ما انسان را در نظر میگیریم و از بین انسانها فردی را انتخاب میکنیم و میخواهیم در مورد این فرد اطلاعاتی کسب کنیم . فردی که ما انتخاب کرده ایم موجودیت میباشد . فرض کنید این موجودیت من هستم . خوب من حتما دارای آیتمهایی هستم که من را از شما متمایز میکند . هر یک از این آیتمها را نیز صفت خاصه میگوییم .
خوب اگر من یک موجودیت باشم قطعا یکی از صفات خاصه من نام من میباشد و دیگری نام پدرم و دیگری شماره شناسنامه ام و .... درست ؟ حالا مقدار هریک از این صفات خاصه من را داده میگویند . به عنوان مثال نام من علیرضا است پس عریضا یک داده است . شماره شناسنامه من 1912 میباشد پس عدد 1912 داده بعدی من میباشد و ...
پس موجودیت ما یک انسان در نظر گرفته شد که این انسان توسط یـکسری صفاتی دارد که مختص انـسـان اسـت ( صفات خاصه ) و هر یک از این صفات خاصه دارای مقداری هستند که این مقدار نیز همان داده است
اطلاع : اطلاع از داده حاصل میشود و در حل مسائل به کار میرود .
ببینید هر داده هنگامی که در یک موقعیت مشخص برای حل مساله ای به کار گرفته شود به اطلاع تبدیل میشود . در بالا موجودیت ما انسان بود که بنده بودم خوب من به جز نام و شماره شناسنامه و ... صفات خاصه دیگری نیز دارم که یک نمونه از آنها معدل دیپلم من است . فرض کنید معدل دیپلم من 17 باشد . پس 17 نیز یک داده است . حال اگر بخواهیم بالاترین معدل را در بین دانش آموزان دیپلم گرفته تهران پیدا کنیم چون از داده های موجود در فرمول پیدا کردن ماکزیمم استفاده میکنیم لذا عدد 17 که تاکنون داده بود به اطلاع تبدیل میشود
میدانم که احتمالا درک این مطالب احتمالا کمی مشکل به نظر میآید اما اگر کمی دقت کنیم میبینیم که اتفاقا بسیار ساده هستند . از طرفی اگر کسی این مفاهیم را نفهمد قطعا از اینجا به بعد هیچ چیز دیگری را نیز نخواهد فهمید چون از این واژه ها و مفاهیم آنها بارها و بارها استفاده خواهیم کرد و پایه تمام مطالب جدیذی که جلوتر ذکر خواهم کرد .
یک بار دیگر و برای آخرین بار این مطالب را با مثال شرح میدهم و سپس به سراغ مطالب بعدی خواهیم رفت .
در کل چهار تا واژه بسیار مهم و کاربردی داریم :
* داده
* موجیدیت
* صفت خاصه
* اطلاع
در این کره خاکی و این جهان هستی ما سه تا دسته بیشتر نداریم . یعنی هر چیزی که ما میتوانیم نام ببریم یا یک شی (مانند قابلمه ) است یا یک فرد ( مانند شما ) است یا یک پدیده ( مانند زلزله ) . ما به هریک از اجزاء این سه دسته موجودیت میگوییم . چرا چون وجود دارد . یعنی قابلمه وجود دارد پس قابلمه یک موجودیت میباشد . حالا ما چندین و چند مدل قابلمه داریم که این قابلمه ها با هم فرقهایی دارند . خوب عامل این تفاوتها چیست ؟ درسته هر قابلمه دارای یکسری خصوصیتها و صفاتی میباشد که این قابلمه را از قابلمه دیگر جدا میکند و علاوه بر آن همان صفات باعث میشنود تا بین من و قابلمه هم فرقی بوجود آید جون قابلمه صفاتی دارد که من ندارم و این صفات مخصوص قابلمه است نه انسان ! پس قابلمه دارای یکسری صفات است که مخصوص قابلمه است که ما به هر یک از این صفات صفت خاصه میگوییم . هر صفت خاصه این قابلمه دارای یک مقدار است . مثلا اگر رنگ قابلمه را به عنوان یکی از صفات خاصه آن در نظر بگیریم قطعا این صفت خاصه مقداری دارد که ما فرض میکنیم نارنجی است . خوب نارنجی هم شد داده ما . حالا اگر ما در یک پردازش یا در حل یک مساله از نارنجی استفاده کنیم نارنجی از داده به اطلاع تبدیل میشود . امیدوارم دیگه همه این مفاهیم را فهمیده باشند .
پس در حالت کلی موجودیت هر شی یا عین قابل تمیز است که ما میخواهیم داده های آن را در بانک بریزیم و در صورت نیاز از آن اطلاعات داشته باشیم /. اگر ما مجموعه ای از موجودیت ها را در نظر بگیریم به ان مجوعه محیط عملیاتی میگویند . فرضا اگر موجودیت ما دانشجو باشد محیط عملیاتی ما میشود دانشگاه . محیط عملیاتی بر اساس نوع برنامه ای که قرار است درست کنیم تغییر میکند . اگر بخواهیم برنامه کتابخانه بنویسیم موجودیت ما کتاب است و محیط عملیاتی ما نیز کتابخانه . اگر بخواهیم برنامه ای برای انتخاب واحد دانشجویان بنویسیم موجودیت ما میشود دانشجو و محیط عملیاتی ما نیز دانشگاه میباشد .
محیط عملیاتی هر چیزی که باشد موجودیتهای آن با هم ارتباطاطی دارند . به عنوان مثال بین دانشجو و درس ارتباطاطی وجود دارد که دانستن این ارتباطات در طراحی برنامه نقش حیاتی دارند . ارتباط بین موجودیت ها انواع مختلفی دارد که در زیر ذکر خواهم کرد :
* ارتباط یک به یک
* ارتباط یک به چند
* ارتباط چند به یک
* ارتباط چند به چند
تشخیص موجودیت های یک محیط عملیاتی و تعیین ارتباطات بین آنها از مهمترین وظایف یک طراح بانک اطلاعاتی میباشد . تعیین درست این ارتباطات نقش به سزایی در کارایی سیستم و بانک طراحی شده دارد لذا یکی از مهمترین مباحث موجود در بانکهای اطلاعاتی میباشد . در مبحث بعدی با این مفاهیم بیشتر آشنا خواهیم شد
شب در موزه ی 2 + 4 بازی دیگر به صورت فارسی /b>
شب در موزه ی 2 + 4 بازی دیگر به صورت فارسی /b>
شبیه ساز پرواز ( هواپیما های مدل )/b>
شبیه ساز پرواز ( هواپیما های مدل )/b>
شکار حیوانات - پلی استیشن 2/b>
صابون شوخص/b>
عصر یخبندان 3 : بازگشت دایناسورها/b>
عینک سه بعدی ساز + درایو سه بعدی ساز کامپیوتر/b>
عینک سه بعدی ساز + درایو سه بعدی ساز کامپیوتر/b>
عینک سه بعدی ساز + درایو سه بعدی ساز کامپیوتر/b>
.::مرجع کد آهنگ::.
.::دریافت کد موزیک::.